Social

Cel mai vechi festival international de teatru din Romania a ajuns la cea de a XVI-a editie

Festivalul International de Teatru „ATELIER”, cel mai vechi festival international de teatru din Romania, se va desfasura in perioada 15-22 iunie la Baia Mare, arata un comunicat din partea organizatorilor evenimentului, Teatrul Municipal Baia Mare si Fundatia Liga pentru Teatru.

Potrivit organizatorilor, festivalul isi propune sa invite spectacole care sa prezinte modalitati noi, originale de creatie si care experimenteaza forme noi de expresie teatrala, urmareste adecvarea actului de creatie scenica la conditia omului contemporan, valorificarea marilor traditii ale teatrului epoca moderna, reconsiderarea gestului cultural din perspectiva unei lumi in reconstructie, precum si implicarea publicului in actul de creatie.

Astfel, la aceasta editie a festivalului “Atelier”, vor lua parte trupe de teatru din Austria, Franta, Ungaria, Japonia, Bulgaria, Anglia si Romania.

Deschiderea „ATELIER”-ului va vea loc pe 15 iunie, iar prima piesa care va fi pusa in scena va fi „Vis.Toamna” de Jon Fosse si va fi jucata de Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, in regia lui Radu Afrim. In continuarea acestei reprezentatii, spectatorii vor putea urmari „Working Class Hero”, un spectacol relizat de coregraful Oleg Soulimenko din Austria.

A doua zi de festival ii va aduce in fata publicului pe actorii de la ETTA Ermini Mouvement Theatre din Londra, care vor juca piesa „Fixed Wheel”, dupa reprezentatia celor de la Teatrul Municipal Baia Mare, care au decis sa prezinte in acest an Caligula, de Albert Camus.  In aceeasi seara, un spectacol de Petru Maier Bianu si Costin Soare – „Platero si Eu” – sustinut de Fundatia ACCUMM din Bucuresti.

Pe 17 iunie, seara de festival va fi deschisa tot de actori romani. Teatrul 74 din Targul Mures va juca „Vestul Singuratic” al lui Martin McDonagh , in regia lui Cristi Juncu. „Fotel” al lui Vinnai Andras – spectacol in limba maghiara – ii va aduce pe scena pe cei de la Teatrul Moricz Zsigmond din Nyiregyhaza (Ungaria).

Teatrul Municipal Baia Mare va mai avea o piesa intrata in concurs, „Portugalia” de Zoltan Egressy, jucata pe 18 iunie, piesa ce va fi urmata de actorii clujeni de la Teatrul Imposibil si Teatrul National Cluj, care vor pune in scena „Sefele” de Werner Schwab. Seara va fi incheiata de Teatrul 74, cu piesa „Cyrano de Bergerac poate...”, in regia lui Adrian Iclenzan.

Actorii de la Studio M din Sfatu Gheorghe, cu piesa „ESC” vor deschide cea de a cincea zi de festival, urmati de piesa „EDEN” de Eugen O’Brien, pusa in scena tot de cei de la Teatrul 74 din Targu Mures.

In urmatoarele doua zile de reprezentatii vor urca pe scena actorii de la Credo Theatre din Sofia cu „Mantaua”, dupa Gogol, spectacol realizat de Nina Dimitrova, Vassil Vassilev-Zuek si Sletozar Gagov, „Visul marelui arbore” de Gonji Otsubo, jucata de Compania Koto-Otsubo-Buoth din Tokio, „Monged” de

Garry Duggan a actorilor de la La Scena din Bucuresti, Teatrul Act din capitala va sustine spectacolul „Amalia respira adanc”, iar Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti va prezenta „And Bjork, of course” de Thorvaldur Thorsteinsson, urmati de „Chat” de actori din Piatra Neamt.

Ultima zi de „Atelier” va aduce tot un teatru din Piatra Neamt, si anume teatrul Tineretului cu „Povestiri despre nebunia noastra cea de toate zilele” de Petr Zelenka, urmata de o instalatie coregrafica sonora „Cvartet pentru o lavaliera”, coproductie Romania-Franta.

Seara se va incheia cu decernarea premiilor, anuntata pentru ora 23.00

Pe langa aceste reprezentatii, programul festivalului mai cuprinde un atelier de dramaturgie, colocvii si conferinte, lansari de carte si un colocviu Atelier Antonin Artaud, consacrat implinirii a 60 de ani de la disparisia omului de teatru. Acest colocviu va include o sesiune internationala de comunicpri cu participansi din Franta, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Romania.

Anul precedent Marele Premiu al festivalului a fost castigat de spectacolul „Istoria Comica a doctorului Faust”, montat de Victor Ioan Frunza . Printre participantii la editia a 15-a s-au numarat trupe din Elvetia, Franta, Japonia, Canada, Singapore, Republica Moldova si Romania. S-au mai acordat premii la categoriile „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun actor”, „Cea mai buna actrita, „Cea mai buna scenografie”, „Premiul special al juriului” si altele.

Festivalul International de Teatru „Atelier” s-a desfasurat timp de 13 editii la Sfantu Gheorghe si la Sighisoara, de la initiera sa in 1992.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea