Social

#Barometru de Craciun #craciun #barometru

Cel mai mare Barometru de Craciun realizat de Ferratum analizeaza obiceiurile de cumparare la nivel global din peste 23.000 de gospodarii

Helsinki, 4 decembrie 2018 – Ferratum Oyj (“Ferratum”) a derulat cu succes cea de-a noua editie consecutiva a barometrului international. Barometrul de Craciun™ a analizat planurile consumatorilor din perioada sarbatorilor de iarna si a fost realizat in peste 23.000 de gospodarii din 19 tari, lucru ce il transforma in cel mai mare studiu realizat pana acum de Ferratum.

 

Rezultatele din acest an arata ca 21% dintre respondenti planuiesc sa cheltuie mai mult decat Craciunul trecut, in timp ce 43% au declarat ca intentioneaza sa pastreze acelasi nivel ca in anul precedent. Sondajul indica si faptul ca cei dispusi sa cheltuie cea mai mare parte din salariu pentru vacanta de iarna sunt locuitorii din Mexic (48%), din Brazilia (38%), din Romania (29%) si din Bulgaria (25%). In acelasi timp, tarile care vor aloca cel mai putin din venitul lunar pentru sarbatori sunt Danemarca (13%), Finlanda (11%), Germania (10%) si Olanda (10%).

Romanii au afirmat in proportie de 40% ca vor aloca acelasi buget ca si anul trecut, in vreme ce 34% sunt dispusi sa investeasca mai multi bani pentru aceste sarbatori, incadrandu-se intre 100 si 200 Euro.

Craciunul este despre familie

Timpul petrecut cu familia si cu cei dragi de sarbatori reprezinta ceea ce 69% dintre respondenti au afirmat ca este cel important pentru ei. Potrivit sondajului, 18% apreciaza sarbatoarea si spiritul Craciunului mai mult decat sa primeasca cadouri sau sa practice sporturi de iarna. Dintre cei care merg la cumparaturi pentru cadouri, aproximativ 22% au declarat ca intentioneaza sa achizitioneze produse si servicii online pentru acest Craciun, Marea Britanie si Germania fiind cei mai activi cumparatori din mediul virtual. Participantii la studiu din Estonia (16%), Croatia (15%) si Letonia (14%) prefera, in schimb, magazinele traditionale pentru cumparaturile de Craciun.

Brazilienii si romanii sunt dispusi sa aloce cei mai multi bani calatoriilor din aceasta perioada - pana la 27% din venitul lor lunar - in timp ce respondentii din Polonia, Letonia si Olanda vor aloca doar 10%-13% acestora. Cand calatoresc, 71% dintre respondentii australieni, 56% dintre canadieni si 39% danezi sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult de 100 EUR pe noapte intr-o camera de hotel, in timp ce majoritatea respondentilor din Germania (70%), Romania (33%) si Estonia (28%) au spus ca prefera o camera AirBnB mai mica pentru cazarea lor.

Potrivit Barometrului International de Craciun™, 18% dintre respondenti declara ca rezolutia pentru Noul An este despre dorinta de a petrece mai mult timp cu cei dragi. Alti 14% au spus ca doresc sa calatoreasca mai mult si 13% ca ar dori sa-si renoveze casa. Sportul si un stil de viata sanatos sunt, de asemenea, pe lista de rezolutii, 12% dintre participanti afimand ca ar dori sa devina mai activi.

Romania – cum sarbatorim si care sunt rezolutiile pentru Noul An?

Romanii considera ca cel mai important moment de sarbatori il reprezinta timpul petrecut alaturi de familie (60%), isi doresc sa se bucure de spiritul Craciunului (26%) si au in plan sa cumpere cadouri pentru sarbatori (11%). In ceea ce priveste cumparaturile, acestea se vor axa in proportie de 19% pe articole vestimentare, urmate de dulciuri & delicatese (18%) si de jocuri & jucarii (11%).

Pentru Noul An, romanii isi doresc sa petreaca mai mult cu apropiatii (32%), sa-si renoveze casa (27%) si sa calatoreasca mai mult (25%). De asemenea, 15% dintre respondenti viseaza la o viata mai activa.

Consumatorii se indreapta din ce in ce mai mult catre mobile banking

Aproape 70% dintre respondenti din Norvegia si Suedia au spus ca prefera utilizarea cardului in detrimentul platilor in numerar. Cu toate acestea, nu numai scandinavii se indreapta spre stilul de viata fara numerar - mai mult de jumatate dintre participantii a 12 din cele 19 tari din cadrul studiului au declarat ca prefera sa utilizeze cardul.

Peste 70% dintre toti participantii la sondaj (din 18 tari) au declarat ca vor utiliza serviciile de mobile banking pentru nevoile lor financiare din perioada Craciunului (10% mai mult decat in studiul din vara al Barometrului) si aproape 90% dintre respondentii din Australia, Suedia, Canada si Olanda au declarat ca vor utiliza mobile banking in aceasta perioada. Singura tara cu mai putin de 50% dintre participantii la studiu care refuza utilizarea serviciilor bancare mobile a fost Bulgaria.

Potrivit sondajului, 52% dintre respondenti vor acoperi costurile de sarbatori de Craciun din economii, in timp ce 23% au spus ca vor acoperi partial cheltuielile cu imprumuturi de la Ferratum si 13% intentioneaza sa utilizeze carduri de credit. Cele mai populare cadouri din 2018 vor fi articolele vestimentare, 16% dintre respondenti afirmand ca achizitia de haine pentru cadouri ar fi in topul listei lor de Craciun. Jucariile si jocurile (10%), dulciurile (9%) si activitatile in familie (8%) au fost alte alegeri populare.

Nota pentru editori

  • Barometrul de Craciun Ferratum a fost efectuat in randul clientilor Ferratum Group in 19 tari cu un chestionar online standardizat pentru toate locatiile. Veniturile au fost mentionate in moneda locala si investitiile relative pentru sarbatori, calculate in raport cu venitul familiei disponibil in fiecare tara. Veniturile disponibile au fost ajustate pentru fiecare locatie in functie de paritatea puterii de cumparare bazate pe cifrele anului 2014 ale Bancii Mondiale.
  • Peste 23.000 de gospodarii au participat la acest sondaj. Respondentii au avut varste cuprinse intre 18 si 61 de ani, iar 57% dintre participanti au fost femei. Venitul mediu disponibil al gospodariilor care au participat a fost de €866 – €3,861. Marimea medie a gospodariilor este de 2.9 persoane.
  • In plus fata de factorii demografici, respondentii au fost intrebati despre venitul net lunar disponibil, cat de mult cheltuiesc in perioada sarbatorilor, pe ce activitati cheltuie banii, daca vor folosi serviciile AirBnb pentru cazare si daca vor utiliza mobile banking-ul in timpul calatoriilor in strainatate.
  • Sondajul a folosit valuta respectiva a fiecarei tari iar raspunsurile au fost echivalate astfel ȋncat sa reflecte puterea de cumparare a fiecareia. Toti respondentii la sondaj au fost anonimi.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea