Social

Cel mai bogat club din lume

euro .

Cluburile italiene si engleze domina acest clasament, avind 12 echipe in primele 20. Germania are trei reprezentanti, in frunte aflindu-se Bayern Munchen, locul 5, cu 162,7 milioane de euro. Un singur club francez, Olympique Lyon, figureaza in acest clasament, aflindu-se pe locul 19, cu venituri estimate la 84,3 milioane de euro. Aceasta grupare este devansata de clubul scotian Celtic Glasgow, cu 87 milioane de euro.

"Niciodata marile cluburi din cel mai popular sport din lume nu au avut venituri atit de mari. Drepturile de televiziune reprezinta cea mai mare parte a acestor venituri", a explicat Dan Jones, director al diviziei sport si afaceri de la "Deloitte and Touch".

Totusi, acest expert a estimat ca principalele cluburi europene nu isi utilizeaza potentialul la nivelul lor maxim. "Ele isi pot spori veniturile intr-o maniera semnificativa, mai ales pe stadion: de exemplu, Manchester United realizeaza in zilele meciurilor venituri de 101 milioane de euro, adica de trei ori mult decit principalele rivale italiene", a subliniat Jones.

Actualul lider al campionatului Angliei, Arsenal, se afla pe locul sapte in clasament, cu venituri de 149,6 milioane de euro, devansind gruparile Liverpool (locul 8, cu 149,4 milioane de euro), Newcastle (locul 9, cu 138,9 milioane de euro) si Chelsea (locul 10, cu 133,8 milioane de euro).

Surpriza acestui clasament, Leeds United, grupare aflata in pragul falimentului, figureaza pe locul 16, cu 92 milioane de euro.

"Este paradoxal", a recunoscut Dan Jones. Insa, marile cluburi aflate in dificultate, cum ar fi AS Roma si Borussia Dortmund , "genereaza venituri, problema fiind reprezentata de maniera in care isi alcatuiesc bugetul".

Manchester United devanseaza chiar si cel mai bogat club american: clubul de base-ball New-York Yankees, care a inregistrat venituri de 243,8 milioane de euro.

Clubul de fotbal american Tampa Bay Buccaneers, al carui proprietar este miliardarul Malcolm Glazer, a inregistrat venituri de 146 milioane de euro, in 2002-2003.

"Aceasta suma reprezinta aproximativ 60 la suta din veniturile clubului Manchester United", se arata in studiul firmei de consultanta. Malcolm Glazer detine si aproximativ 17 la suta din actiunile clubului de fotbal Manchester United.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea