Social

Cei Sapte magnifici din sanatate

Sapte doctori au prescris in 2007, fiecare, medicamente in valoare de peste un milion de euro din bugetul asigurarilor de sanatate. Sapte medici romani au prescris in 2007 retete de peste un milion de euro fiecare, potrivit unui top efectuat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Cornelia Barbu, specialist in medicina interna din judetul Arges, conduce in acest top, cu retete prescrise in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro pe parcursul anului 2007. Urmeaza Tiberius Mogos, din Bucuresti, specializat tot in medicina interna, oncologul iesean Constantin Volovat, endocrinologul bucurestean Mircea Popa, gastroenterologul Marilena Lucaci din Prahova, psihiatrul tulcean Mihai Tatu si Alice Draghici, oncolog din Teleorman. Restul de 43 de medici au eliberat fiecare retete intre 600.000 si un milion de euro. Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a precizat ca, in 2007, consumul de medicamente a crescut cu 40% fata de anul precedent, ajungind la peste 2,7 miliarde de lei. Astfel, medicii romani, care sint aproximativ 44.000, au eliberat retete in medie de nici 20.000 de euro fiecare. „Vom analiza aceste cazuri in amanunt sa vedem daca prescrierea retetelor este justificata. Vorbim, intr-adevar, de sume mari, insa trebuie cercetat fiecare dintre medici, sa vedem ce numar de pacienti are, ce medicamente au fost prescrise cu exactitate“, a declarat Vasile Ciurchea. Vasile Astarastoae , presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), sustine ca exista posibilitatea ca un medic „sa prescrie retete in valoare de milioane de euro daca este singurul specialist dintr-un judet“. Astarastoae a mentionat si faptul ca in anii trecuti au existat cazuri in care un medic endocrinolog era trecut intr-un astfel de top, iar in urma investigatiilor celor de la CNAS s-a dovedit ca medicul trata in jur de 4.000 de pacienti diabetici, fiind singurul specialist dintr-un judet. „Nu neg ca s-ar putea vorbi de fraude, totusi aproape un milion si jumatate de euro este o suma mare. Insa trebuie vazut citi pacienti au acesti medici trecuti in top, ce medicamente au prescris“, a precizat Vasile Astarastoae. Presedintele CMR nu a fost de acord cu decizia CNAS de a face publica lista medicilor care au prescris cele mai scumpe medicamente in anul 2007, intrucit reprezentantii CNAS nu se pot pronunta inca daca prescrierile sint justificate sau nu. Cele mai multe medicamente prescrise in 2007 asiguratilor in tratamentul ambulatoriu au fost pentru afectiuni cardiace , tulburari de circulatie, hipertensiune si diabet, iar cele mai scumpe retete - pentru cancer, medicamente posttransplant, hepatita cronica, antipsihotice si boli de inima . Potrivit unui alt top al CNAS, tratamentele cele mai scumpe in sistemul de asigurari sociale de sanatate au fost cele pentru cancer si medicatia posttransplant, tratamente ce au ajuns la peste 90 de milioane de lei.

„Daca putem, de ce sa nu prescriem“

Al doilea clasat din top povesteste cum se ajunge la astfel de sume. „Am 200 de pacienti pe saptamina. Eu tratez incepind de la senatori, deputati si alte personalitati, dar si oameni simpli carora le prescriu cele mai bune medicamente de diabet, adica cele de noua generatie“, ne-a declarat endocrinologul Viorel Mogos. Acesta a explicat ca medicamentele prescrise de el sint cele mai bune si, pe linga ca mentin glicemia scazuta, reduc procesul de imbatrinire vascular si imbunatatesc memoria. „Am cei mai echilibrati pacienti diabetici. Eu prescriu cele mai bune medicamente, ca de exemplu Avandametul, chiar daca sint cele mai scumpe. Sint unii medici carora le este frica sa prescrie medicamentele mai scumpe. In cazul in care Casa Nationala de Asigurari ne permite, de ce sa nu prescriem. Cind o sa mi se impuna un anumit plafon, o sa recomand medicamente mai mediocre“, a explicat Viorel Mogos. Pe de alta parte, acesta a recunoscut ca prescrie si medicamente mai ieftine „la o parte limitata de pacienti“. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea