Social

Cei mai bogati primari din Romania

Daca ne luam strict dupa declaratiile lor de avere, in top conduc urmatorii primari: Radu Mazare - Constanta: 1,8 milioane de euro; Cristian Poteras - sector 6 Bucuresti: 800.000 de euro; Adriean Videanu - Bucuresti: 700.000 de euro; Andrei Chiliman - sector 1 Bucuresti: 650.000 de euro; Gheorghe Nichita - Iasi: 170.000 de euro; Petru Filip - Oradea: 140.000 de euro.

Oamenii care conduc cele mai mari orase din Romania se lauda cu averi care ajung la milioane de euro. In declaratiile de avere, unii dintre ei abia au avut loc sa-si treaca toate bunurile: terenuri, imobile, case de vacanta, apartamente, masini, salupe, bijuterii, tablouri si conturi cu sute de mii de euro. Firmele in care detin actiuni prospera de la an la an. Dar, averile unora dintre edili nu se opresc aici. Unii au ajuns sa dea explicatii procurorilor, fiind acuzati ca au profitat de pozitia in care se afla si au intermediat tranzactii cu terenuri sau au dat autorizatii de constructii, obtinind astfel diverse foloase necuvenite si sporindu-si averile.

Radu Mazare: un milion de euro dati cu imprumut

Dintre toti primarii, Radu Mazare de la Constanta este cel mai avut. In acelasi timp, liderul PSD Constanta este si primarul care a trecut in ultimul timp de cele mai multe ori pe la sediul Departamentului National Anticoruptie (DNA).

Valoarea bunurilor pe care le-a trecut in declaratia de avere este estimata la 1,8 milioane de dolari. Cei mai multi bani, in jur de un milion de euro, primarul Mazare ii are dati cu imprumut unei firme si unui cetatean grec. Alte 330.000 de euro ii tine in conturi, depozite bancare sau actiuni. Desi este bogat, nu si-a cumparat nici o casa in Constanta. In schimb, a primit drept mostenire un apartament in Bucuresti pe care il imparte cu alte trei rude. La Constanta, Radu Mazare se mindreste cu un teren intravilan, doua salupe cu motor si o masina Chrysler. In prezent, primarul este cercetat de DNA pentru ca ar fi facilitat achizitionarea unor terenuri in zona Portului Tomis la un pret de zece ori mai mic decit valoarea reala, pentru apropiatii lui. Tot la un pret mai mic, a acceptat primarul Mazare sa concesioneze cazinoul din Constanta , chiria stabilita la licitatie de 3.4 euro/mp fiind cu mult sub preturile practicate pe piata.

Videanu, omul de 700.000 de euro si o afacere de milioane

Primarul Adriean Videanu este cel mai instarit dintre edilii Capitalei. 0 sa se ridica la aproximativ 700.000 de euro fara a lua in considerare firma Marmosim, la care este actionar si care a ajuns lider de piata in comertul cu marmura. In afara de afacerea cu marmura, Videanu si-a investit banii in doua apartamente situate chiar in centrul Capitalei, in bijuterii, aproximativ 120.000 de euro, dar si in tablouri. Primarul general a declarat ca avere si masina VW Passat. Restul de bani pina la 700.000 de euro, el i-a bagat in conturi si in actiuni la alte firme. Dupa ce a preluat fabrica de marmura din Simeria, in 1997, Marmosim a ajuns sa exploateze cele mai importante rezerve de marmura din tara. Numai pe anul 2004, firma primarului a avut profit de noua milioane de euro. Anul trecut, Videanu a fost acuzat ca a primit favoruri de la guvernul Nastase, mai exact concesionarea altor trei cariere importante de marmura in judetul Hunedoara. Hotarirea de guvern a fost data pe 28 decembrie 2004, adica in ultima zi de mandat a guvernului Nastase.

Andrei Chiliman, primarul cu 13 terenuri

Unul dintre cei mai bogati primari din Bucuresti este Andrei Chiliman care conduce sectorul 1. In declaratia de avere, el a trecut bunuri care va-loreaza in jur de 650.000 de euro: opt terenuri intravilane, patru agricole si un teren forestier. Pe linga acestea are si patru locuinte (un apartament, o casa la tara, una in Bucuresti si una de vacanta) si trei masini de top: Audi A6, Audi 100 si VW Golf. Chiliman a investit peste 70.000 de euro in arta si are peste 80.000 de euro in conturi. Nu de putine ori, primarul a fost acuzat ca a acordat autorizatii de constructie preferentiale.

In anul 2005, Chiliman a blocat finalizarea a 2.000 de locuinte din Cartierul ANL Henri Coanda, sustinind ca nu exista suficiente fonduri pentru utilitati si nu se pot acorda toate autorizatiile. Laszlo Borbely, ministrul UDMR pentru Lucrari Publice, l-a acuzat atunci pe Chiliman de eliberarea pe sprinceana a autorizatiilor de constructie si de blocarea intentionata a finalizarii cartierului.

Gheorghe Nichita, patat de scandalul mall-urilor

Dupa Mazare, cel mai bogat primar de provincie este Gheorghe Nichita, cel care conduce Iasiul. In declaratia de avere, el a trecut un teren agricol, doua intravilane, trei locuinte, doua autoturisme, dar si bijuterii si obiecte de arta in valoare de aproape 12.000 de euro. Toate bunurile sale sint evaluate la aproximativ 200.000 de euro. Insa, primarul PSD a fost implicat in mai multe afaceri dubioase cu firma Iulius Group. Prima, legata de construirea mall-ului in campusul Univesitatii Tehnice, care, desi avea ca scop reabilitarea zonei si crearea de facilitati pentru studenti, a ajuns sa fie doar o afacere profitabila pentru Iulius Group. Un alt proiect care nu s-a dovedit a fi de utilitate publica , asa cum prevedea contractul, este Palas. Primarul Nichita a acordat societatii Iulius Group 12 hectare in centrul Iasiului pentru reabilitarea lui, insa firma a construit un mega-cartier rezidential. Mai mult, afaceristii ieseni declarau, in 2005, ca valoarea la care a fost vindut terenul, de 50 de euro/mp, este de aproape opt ori mai mica decit pretul real.

Topul edililor avuti

Radu Mazare - Constanta: 1,8 milioane de euro

Cristian PoteraS - sector 6 Bucuresti: 800.000 de euro

Adriean Videanu - Bucuresti: 700.000 de euro

Andrei Chiliman - sector 1 Bucuresti: 650.000 de euro

Nichita Gheorghe - Iasi: 170.000 de euro

Petru Filip - Oradea: 140.000 de euro

Romeo Stavarache - Bacau: 130.000 de euro

Klaus Johannis - Sibiu: 110.000 de euro

Boscodeala Constantin - Buzau: 80.000 de euro

Poteras - trei case

Cristian Poteras, primarul sectorului 6, are o avere estimata la 800.000 de euro. Banii si-i tine in actiuni la doua societati comerciale, in valoare de 650.000 de euro, dar si in cele trei apartamente din Bucuresti. Poteras mai are trei masini si un teren intravilan. Ca primar a fost implicat in afacerea Cartierul Brancusi, in care a fost acuzat ca a dat locuinte unor consilieri PNL-PD, directorilor si fiului secretarului din primarie.

Filip - trei case

Petru Filip, primarul PD din Oradea, are bunuri in valoare 140.000 de euro. Primarul a investit cei mai multi bani in trei terenuri si trei cladiri, iar in conturi a bagat peste 30.000 de euro. Petru Filip a aparut pe lista neagra a Coalitiei pentru un Parlament Curat pentru ca firma la care este actionar, Investmond, avea datorii la Administratia Patrimoniului Imobiliar al orasului, institutie aflata chiar in subordinea primariei.

Stavarache - doua case

Romeo Stavarache, primarul Bacaului, se apropie de o avere de 130.000 de euro, adica trei terenuri intravilane, o casa, un apartament, un Peugeot 206 si actiuni de peste 20.000 de euro la firma Prod Cresus. In 2002, firma la care Stavarache are actiuni a obtinut fonduri Phare, in valoare de peste 70.000 de euro, cu ajutorul cumnatului sau, Constantin Apostol, pe atunci director general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Johannis - patru case

Klaus Johannis, primarul Sibiului , are o avere de aproximativ 110.000 de euro, care consta intr-un teren agricol, doua apartamente si o casa in Sibiu, dar si in trei conturi in valoare de peste 43.000 de euro. Insa presa l-a acuzat ca a facut afaceri imobiliare cu institutia pe care o conduce. Johannis a achizitionat un apartament de la stat, mai exact de la fondul locativ Urbana SA, in care statea cu chirie, desi era deja proprietarul unei locuinte.

Boscodeala - trei case

Constantin Boscodeala, primarul PSD al Buzaului, are bunuri in valoare de 80.000 de euro. El a declarat trei terenuri intravilane, o casa, doua apartamente in Buzau si doua autovehicule, Daewoo si BMW. Primarul a ajuns, in 2004, in atentia Curtii de Conturi pentru o gaura de 11 miliarde de lei din bugetul local, dupa ce a aprobat plata unor sporuri salariale si prime fara baza legala si a platit facturi pentru lucrari neexecutate si materiale nefolosite.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea