Social

Cehia si SUA au batut palma pentru scutul antiracheta

Liderii de la Praga vor ca la Bucuresti sa primeasca binecuvantarea de la toti membrii Aliantei Nord-Atlantice. Acordul va trebui sa treaca de Parlament, in conditiile in care aproximativ 70% dintre cehi se opun proiectului.

Pe ultima suta de metri inainte de summit-ul Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti, unde unul dintre subiectele fierbinti de pe ordinea de zi va fi instalarea scutului american antiracheta in Europa, Cehia anunta ca deja ca a ajuns la un acord cu autoritatile de la Washington. Anuntul a fost facut de premierul de la Praga, Mirek Topolonak, in cadrul unui interviu pentru cotidianul „Hospodarske Noviny”, citat de Reuters. „Acordul de principiu intre Praga si Washington privind desfasurarea de elemente ale scutului american antiracheta pe teritoriul ceh a fost finalizat”, a declarat oficialul ceh.

„Potrivit informatiilor mele, ultimele probleme restante pentru acordul principal au fost rezolvate. Nimic nu impiedica anuntarea datei semnarii la summitul NATO de la Bucuresti”, care incepe miercuri, 2 aprilie, a mai spus acesta, informeaza Mediafax. Declaratia prim-ministrului survine la numai o zi de la cea facuta de seful diplomatiei de la Praga, Karel Schwarzenberg, care a sustinut ca ramane de finalizat un paragraf referitor la despagubirea daunelor ecologice.

Argumente pentru opinia publica

Graba sefului Executivului ceh este insa explicabila. Praga vrea ca NATO sa isi exprime acordul fata de planul american, ce prevede instalarea de rachete interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia. Un asemenea sprijin este important pentru ca Guvernul ceh sa ii convinga pe contestatarii din tara, unde opozitia de stanga si circa 70 la suta din populatie se opun acestui proiect.

De altfel, Formatiunea Ecologistilor aflata la guvernare conditioneaza acceptarea proiectului de sprijinul NATO. Mirek Topolanek este insa optimist. El s-a aratat convins de sustinerea Aliantei, dand asigurari ca „discutia se refera numai la formulare”. Aceasta discutie se refera numai la verb - ne asteptam, salutam. Toate celelalte sunt camuflate in analizele NATO. Nimeni nu se indoieste ca acest sistem este necesar", a subliniat Topolanek.

Premierul este, de altfel, constient ca nu binecuvantarea Aliantei este greu de obtinut, ci ratificarea acordului de Legislativul de la Praga, unde votul se anunta foarte strans. In cadrul aceluiasi interviu, Topolanek a mai spus ca cel de-al doilea tratat bilateral , care va stabili cadrul legal al prezentei soldatilor americani in Cehia, urmeaza sa fie redactat. De altfel, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Praga, noi discutii la nivel de experti sunt prevazute saptamana viitoare in capitala ceha.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea