Social

#cehia presedintia ue

Cehia preia joi presedintia UE

Cehia preia joi de la Franta presedintia semestriala a Uniunii Europene, cu mai multe dosare importante in desfasurare, incepand cu o iminenta criza a gazului cu Rusia, relateaza AFP.

Dupa luni de preparative, Cehia, fosta tara comunista devenita membra UE in 2004, este gata pentru "testul de anduranta" pe care il vor reprezenta urmatoarele sase luni, a declarat vicepremierul ceh Alexandr Vondra ( foto ), la finalul unei ultime sedinte organizatorice de saptamana trecuta.

Cehii s-au straduit in ultimele saptamani sa calmeze temerile ca nu vor face fata la carma unei Uniuni in plina criza economica si institutionala, dupa o presedintie franceza care a ridicat stacheta si cu dublul handicap de a nu face parte din Zona euro si de a nu fi ratificat Tratatul de la Lisabona .

Urmatoarele sase luni nu se anunta prea usoare pentru premierul liberal Mirek Topolanek , in contextul in care imaginea tarii sale la Bruxelles este afectata de pozitiile eurosceptice ale sefului statului, Vaclav Klaus, iar Nicolas Sarkozy a amplificat in ultimele luni dimensiunea presedintiei UE.

Praga si-a ales ca prioritate principala securitatea energetica si urmareste indeaproape ultimele evolutii in "razboiul" gazului dintre Moscova si Kiev. Cehiei ii va reveni responsabilitatea de a gestiona eventualele repercusiuni asupra tarilor europene, in cazul in care Rusia isi pune in practica amenintarea de a sista livrarea de gaze Ucrainei. Pe teritoriul Ucrainei tranziteaza cea mai mare parte din gazul rus importat de UE, reprezentand un sfert din consumul european.

"Moscova, care a stiut intotdeauna sa profite de diviziunile Europei, in special in domeniul energiei, ar putea testa Praga inca de la inceput, in problema gazului ucrainean", remarca un diplomat european.

Rusia ameninta de mai multe zile ca va suspenda din 1 ianuarie livrarile de gaz catre Ucraina, daca aceasta tara nu plateste "pana la ultima rubla " datoriile pe care le are fata de Gazprom, evaluate la peste doua miliarde de dolari. Saptamana trecuta, Gazprom si-a avertizat clientii europeni ca diferendul ar putea afecta livrarile de gaz, pentru ca luni sa dea din nou asigurari ca nu va fi cazul.

Daca totusi va izbucni o criza, una dintre dificultatile pentru o "tara mica europeana" ca Cehia, cu atat mai mult cu cat este din fosta sfera de influenta a Moscovei, va fi sa se faca ascultata de gigantul rus, a recunoscut recent Vondra intr-o intalnire cu presa straina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea