Social

Cea mai mare lectie din lume

Timp de doua ore, 30.000 de elevi, impreuna cu profesorii lor, au incercat sa-i convinga pe politicienii invitati la dezbatere ca dreptul la educatie merita respectat.

Peste 30.000 de elevi romani din 200 de scoli din intreaga tara au participat ieri la "Cea mai mare lectie din lume". Evenimentul face parte din Campania Globala pentru Educatie 2008, la care participa aproximativ cinci milioane de copii din peste 100 de tari. Timp de doua ore, copiii au incercat sa-i convinga pe politicieni ca dreptul la educatie merita respectat. La nivel mondial, accesul la educatia de calitate se va afla in atentia opiniei publice pe tot parcursul acestei saptamani.

Invatamantul romanesc este slab din punct de vedere calitativ fata de standardul european, iar modernizarea acestuia va dura cel putin cativa ani, a avertizat ieri presedintele Tra­ian Basescu.

El a spus ca nimeni nu va reusi modernizarea sistemului de educatie in intervalul 2008-2013 daca in proces nu sunt implicati toti partenerii, respectiv politicieni, asociatiile studentesti, profesori si sindicatele.

Declaratia a fost facuta in cadrul manifestarii "Cea mai mare lectie din lume", sustinuta in Romania de organizatia " Salvati Copiii " si desfasurata la Colegiul National "Spiru Haret" din Capitala. La dezbatere au mai participat reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ONG-uri, profesori si elevi.

Ei au adus in discutie necesitatea accesului la un invatamant de calitate, punand un accent deosebit asupra copiilor cu dizabilitati, a celor exploatati economic si a copiilor care apartin minoritatilor etnice.

Discriminare in educatie

Basescu a precizat ca separarea copiilor romani de cei maghiari in educatie „a creat un handicap urias" pentru cei din urma, deoarece le limiteaza accesul pe piata muncii. In ceea ce priveste educatia copiilor rromi, presedintele a specificat ca problema majora consta in lipsa de cultura a familiilor din care provin, „pentru care scoala nu reprezinta o prioritate".

Solutiile mentionate de presedinte ar fi crearea unei agentii integrate, pentru a evita ca diversele structuri sa dea vina una pe cealalta, si scolarizarea parintilor de copii rromi . Potrivit unui raport al Roma Educational Fund, din zece copii care abandoneaza scoala, opt sunt de etnie rroma.

Abandonul scolar deriva din lipsa de educatie a familiilor din care provin, dar si din situatia financiara precara. O alta statistica a Institutului National de Statistica arata ca 70.000 de copii sunt exploatati sub diverse forme, atat in mediul rural, cat si in cel urban.

"Nimeni nu va reusi modernizarea sistemului de educatie in intervalul 2008-2013 daca in proces nu sunt implicati toti partenerii" - Traian Basescu

Dreptul la educatie - dezbatut la Iasi

Peste 150 de elevi din judetul Iasi au participat si ei la cea mai mare lectie din lume. Trei comune din mediul rural s-au alaturat demersului initiat de World Vision . „Profesorii de la mai multe scoli din Costuleni, Aroneanu si Ceplenita au predat simultan o lectie de aproximativ 30 de minute despre dreptul la educatie.

La final, elevii au fost incurajati sa atraga atentia opiniei publice, dar si a alesilor locali, ca doresc sa fie sprijiniti in dorinta de a face scoala", a declarat Magda Camanaru, director de comunicare al Iasi.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea