Social

#cea mai lunga eclipsa de luna # eclipsa totala de luna #eclipsa luna

Cea mai lunga eclipsa totala de luna din acest secol, in weekend!

Cel mai important fenomen astronomic din acest an va avea loc in noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sambata), cand se va produce o eclipsa totala de Luna, vizibila in totalitate in Romania, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Eclipsa va dura 103 minute!

“Luna va rasari la apusul Soarelui, dar in partea opusa de cer, punctul cardinal est-sud-est. In momentul rasaritului, Luna se va afla in penumbra planetei noastre, insa mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea in penumbra, momentul care este considerat inceperea eclipsei, se produce la ora 20:14, cand Luna se afla sub orizont. Pentru Bucuresti, Luna va rasari la ora 20:37”, conform Observatorului Astronomic. 

“Maximul eclipsei, cand Luna se afla cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade inaltime deasupra orizontului, inspre sud-est.

Totalitatea dureaza 103 minute, fiind cea mai lunga din secolul 2000-2100, insa la diferenta mica de eclipsele din 26 iunie 2029 si 7 iulie 2047, care vor avea totalitati cu durata de 102 minute.

Momentul totalitatii este spectaculos pentru ca Luna va fi colorata. Ce culoare va avea nu putem sti, insa va avea nuante de portocaliu-rosu-caramiziu. Discul nu va fi colorat si iluminat uniform, partea aflata mai aproape de centrul umbrei fiind mai intunecata (partea de jos a discului).

La ora 00:13 Luna incepe sa iasa din umbra, totalitatea luand sfarsit, Urmariti in continuare Luna, pentru ca va reveni treptat la stralucirea dinainte de eclipsa.

La ora 01:19 Luna va iesi complet din umbra, fiind mai deschisa la culoare, probabil galbuie in partea din dreapta jos a discului.

Eclipsa se termina la ora 02:29, cu iesirea Lunii din penumbra Pamantului", spun specialistii. 

 

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsa totala din acest an si a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc intre 2017 si 2019. in total, fenomenul dureaza 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi vazut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi vazut din America de N si S, Japonia si o parte din Rusia.

Pentru Romania, inaltimea Lunii in momentul de maxim nu va depasi 24 de grade deasupra orizontului.

Urmatoarea eclipsa vizibila din tara noastra se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Pentru a observa aceasta eclipsa nu aveti nevoie de instrument astronomic, folosirea unui instrument astronomic nefiind necesara. Trebuie sa priviti Luna din cand in cand pentru a vedea fazele importante ale fenomenului.

in cazul in care aveti un instrument astronomic indreptati-l spre Luna. Veti vedea mai indeaproape suprafata lunara, cu toate ca din cauza lipsei umbrelor, craterele nu se vor vedea in relief. Daca priviti Luna printr-un binoclu veti putea distinge mai usor nuantele din timpul totalitatii.

Cei ce doresc sa faca fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru ca in timpul totalitatii, trebuie folositi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, in functie de gradul de intunecare a discului lunar.

Fenomenul va putea fi observat din toata tara, doar in cazul in care cerul este senin. 

Sub Luna se va afla planeta Marte, vizibila ca un astru punctiform foarte stralucitor. in timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (pana in ora 22), Jupiter (pana la miezul noptii) si Saturn (toata noaptea).

Observatorul astronomic va fi deschis pe 27 iulie, intre orele 21-03.

Sursa foto: balkanweb.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea