Social

#traditii sfintii mihail si gavril #sarbatoare #sfintii mihail si gavril

Ce trebuie sa faci de Sfintii Mihail si Gavril ca sa-ti mearga bine

Aproximativ 1,5 milioane de romani isi celebreaza onomastica pe 8 noiembrie cu ocazia Sfintilor Mihail si Gavril. Sarbatoarea a aparut in calendarul crestin in secolul al V-lea si celebreaza ziua ingerilor. In popor, diverse traditii au fost pastrate pana in ziua de astazi cu ocazia acestei sarbatori crestine.

La romani, Arhanghelul Mihail este privit ca un personaj care tine in mana sa cheile imparatiei ceresti, fiind si un infocat luptator impotriva raului. Arhanghelul Gavril este un ocrotitor al fecioarelor, mamelor si copiilor, de numele sau fiind legata si vestirea nasterii lui Iisus Hristos.

Arhanghelii sunt vazuti ca spirite ce vegheaza la capatuilul bolnavilor, dar si ca ocrotitori ai casei si ai turmelor.

Traditia romaneasca spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Pe 8 noiembrie, ziua praznicului celor doi Arhangheli, este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin si ghinion.

In ziua Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavril se impart bucate si lucruri pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii (pentru a avea o lumina calauzitoare in viata de apoi), cat si pentru cei morti fara lumanare sau in imprejurari dramatice. In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de "vara arhanghelilor". Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea