Social

#obtinere cetatenie romana #cetatenie #cetatenie romana

Ce presupune dobandirea cetateniei romane?

Dobandirea cetateniei romane se realizeaza in mai multe moduri, natural sau la cerere. Cea din urma este o procedura complexa, care necesita indeplinirea anumitor conditii.

Afla care sunt modalitatile de dobandire a cetateniei romane, ce conditii trebuie indeplinite si cum se desfasoara procesul de dobandire a cetateniei la cerere.

Modalitati de dobandire a cetateniei romane

Prin nastere sau adoptie

In primul rand, cetatenia romana se dobandeste prin nastere. Daca un copil se naste pe teritoriul acestei tari, din parinti romani, devine automat un cetatean roman. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care doar un singur parinte este roman.

Totusi, situatia in care copilul se naste pe teritoriu strain, dar parintii sau doar unul dintre ei este cetatean roman produce acelasi efect: copilul dobandeste cetatenia romana.

Daca un copil este gasit pe teritoriul acestei tari, fie ca a fost abandonat sau s-a ratacit, iar parintii nu se cunosc, atunci copilul devine si in acest caz cetatean roman. De asemenea, daca un copil strain minor este adoptat de cetateni romani, indiferent daca el are sau nu o cetatenie declarata, acesta va dobandi (si) cetatenia romana.

La cerere

Aceasta se acorda persoanelor fara cetatenie sau cu cetatenie straina, daca sunt indeplinite mai multe conditii:

1. Locuinta pe teritoriul romanesc (este indeplinita daca se bifeaza una dintre cele 3 situatii posibile de mai jos):

  • Persoana s-a nascut in Romania si locuieste la momentul cererii in tara;
  • Persoana nu s-a nascut in Romania, dar locuieste legal pe teritoriul tarii de cel putin 8 ani;
  • Persoana nu s-a nascut in Romania, dar s-a casatorit cu un cetatean roman si locuieste cu acesta de cel putin 5 ani de la data nuntii.

2. Loialitatea fata de statul roman

Persoana dovedeste prin orice mijloace, incluzand atitudinea si actiunile intreprinse, ca nu a complotat niciodata impotriva statului roman si nu a incercat prin niciun mod sa pericliteze ordinea de drept sau siguranta nationala.

3. Varsta

Persoana este majora, are cel putin 18 ani.

4. Posibilitatea unui trai decent

Persoana dispune de mijloacele legale pentru a trai decent pe teritoriul romanesc, conform legislatiei cu privire la regimul strainilor.

5. Cazier curat

Persoana nu are si nu a avut probleme cu justitia, nici in tara si nici in strainatate.

6. Cunostinte elementare

Individul stie limba romana la nivel conversational, cunoaste date istorice si geografice de baza despre tara si se poate integra in societatea romaneasca. De asemenea, stie imnul national si este la curent cu prevederile Constitutiei.

Procedura

Cererea de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se face personal sau prin mandatar si trebuie insotita de toate actele necesare care dovedesc indeplinirea conditiilor de mai sus.

In cazul unor documente inscrise oficial in alte limbi, exista servicii pentru romanii din strainatate, precum traducerea, legalizarea, apostilarea si supralegalizarea documentelor necesare.

Cererea va fi adresata comisiei pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei, de pe langa Ministerul Justitiei. Aceasta va publica cererea in extras, urmand ca dupa 30 de zile de la publicare sa fie examinata.

Odata ce este aprobata, persoana care va obtine cetatenia va avea un termen de 6 luni sa depuna juramantul de credinta fata de Romania.

Acum stii ce presupune dobandirea cetateniei romane, ce conditii trebuie sa indeplinesti si cui te adresezi pentru a depune cererea de dobandire!

Sursa foto: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea