Social

#gordon brown #marea britanie #irak #razboi

Ce invata Marea Britanie din participarea la razboiul din Irak?

Doi oficiali care au lucrat la Biroul pentru Afaceri Externe din Marea Britanie in 2003 au declarat, in fata anchetatorilor, ca invadarea Irakului a fost o masura ilegala, care a fost impusa de guvernul britanic.

Razboiul in care si-au pierdut viata 179 de soldati britanici a fost ilegal, arata Michael Wood, fost consilier juridic la Biroul pentru Afaceri Externe, si Elisabeth Wilmshurst, adjuncta acestuia, care si-a dat demisia in urma deciziei guvernului de a trimite trupe in Irak.

"Am considerat ca utilizarea fortei in Irak in martie 2003 nu a fost conforma cu prevederile legale internationale", se arata in declaratia scrisa a lui Wood, care adauga ca seful Biroului, Jack Straw, i-a ignorat avertismentele.

Elisabeth Wilmshurs merge si mai departe, spunand ca procurorul general al Marii Britanii, Peter Goldsmith, "nu voia sa stea in calea unui guvern hotarat sa mearga la razboi", arata The Las Vegas Sun .

Membrii comisiei de ancheta, personalitati politice, istorici , diplomati si specialist ai serviciilor secrete, au ascultat si explicatia lui Tony Blair privind decizia de a trimite 45.000 de militari in Irak: pretextul este cel formulat si de americani, existenta armelor de distrugere in masa.

Din exces de zel sau din dorinta de a fi pe placul partenerilor americani, Tony Blair a ascultat numai de consilierii care l-au sfatuit sa trimita trupe in Irak. Considerat, in urma cu putin timp, un favorit in cursa pentru presedintia Uniunii Europene, Blair este acuzat ca a fortat implicarea Marii Britanii intr-un razboi inutil.

Se pare insa ca britanicii nu se impaca cu ideea ca in Irak nu s-a gasit, dupa razboi, niciun fel de astfel de arma. Atitudinea defensiva a lui Blair a starnit indignare, in special in randul familiilor celor ucisi.

Ancheta in desfasurare nu va avea, in principiu, niciun rezultat concret: obiectivul comisiei, dupa cum se arata si pe site-ul oficial, este acela de a identifica modul in care s-au luat deciziile si de a "stabili ce lectii se pot invata".

 ( citeste continuarea pe Ziare.com )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea