Social

#romania infringement #telecomunicatii #dan georgescu

CE a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pe telecomunicatii

Comisia Europeana a declansat joi procedura de incalcare a Tratatului de aderare (infringement) in cazul Romaniei pentru "incalcarea grava" a independentei autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor.

Decizia nu este o supriza pentru autoritatile romane. Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding i-a telefonat miercuri dimineata noului ministru roman al comunicatiilor Gabriel Sandu , instiintandu-l despre decizia de a demara procedurile de incalcare a Tratatului UE, informeaza Newsin.

Procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) de catre Romania este demarata din cauza imixtiunii in 2008 in independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor (ANC).

Reding i-a dat asigurari ministrului Sandu ca masura nu este indreptata impotriva noului guvern, ci este o urmare a actiunilor fostului guvern Tariceanu , care a incalcat independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor, concediindu-l pe seful acesteia si restructurand-o nemotivat.

"Comisia este insa gardianul tratatelor si nu poate tine cont de schimbari de guvern, trecand cu vederea inalcari ale legislatiei UE", au declarat miercuri pentru NewsIn surse din CE.

Procedura de infringement are trei stadii, abia dupa ignorarea repetata a recomandarilor si solicitarilor CE cazul fiind inaintat Curtii Europene de Justitie.

In timpul guvernarii Tariceanu, Romania a primit deja doua scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, dupa ce seful fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu , a fost demis, iar autoritatea a fost restructurata prin ordonanta de urgenta.

Ministrul Gabriel Sandu i-ar fi trimis deja Comisiei doua scrisori, din care una adresata comisarului Reding, in care raspundea solicitarilor din 13 noiembrie 2008 privind desfiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) si demiterea presedintelui de atunci, Dan Georgescu.

"Ministrul a raspuns ca OUG nr. 106/2008, Ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, se afla in discutii la comisiile din Senat, iar in privinta domnului Dan Georgescu, instanta a decis repunerea sa in functie, dar Guvernul a inaintat recurs. Pana la luarea unei decizii finale a justitiei va ramane in functie domnul Nistoran", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MCSI.

Raport de respingere in Senat

Comisia Economica a Senatului a elaborat marti un raport de respingere a Ordonantelor de Urgenta ale Guvernului (Tariceanu) prin care s-a infiintat si s-a reglementat Autoritatea Nationala pentru Comunicatii.

Secretarul Comisiei Economice, senatorul PSD Serban Mihailescu , a precizat ca cele doua ordonante de urgenta, cea pentru infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii si cea care o modifica si o completeaza, date de Guvernul Tariceanu in a doua parte a anului trecut, au primit raport de respingere.

Astfel, Comisia recomanda plenului, practic, desfiintarea ANC. Mihailescu a argumentat ca nu era fireasca trecerea ANC in subordinea primului-ministru, ci ar fi trebuit pastrat controlul parlamentar si a mentionat ca Guvernul va trebui sa reglementeze aceasta zona in situatia in care atat Senatul, cat si Camera Deputatilor, care este decizionala, vor respinge ordonantele Guvernului Tariceanu.

Intr-un discurs rostit la Venetia anul trecut in luna octombrie, Reding dadea Romania drept exemplu negativ in domeniul telecomunicatiilor, din cauza "legislatiei slabe si inconsistente".

"Operatorii vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata romaneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de doua ori in trei ani, dupa care de fiecare data autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta!" a spus comisarul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea