Social

#ordonanta #majorare salarii profesori #motivare #curtea constitutionala

CC: Ordonanta referitoare la salarii a contracarat masurile legislative

Curtea Constitutionala a Romaniei arata, in motivarea deciziei din 12 noiembrie privind neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta de blocare a salariilor profesorilor, ca executivul, prin adoptarea ei, a contracarat o masura politica legislativa.

"Adoptarea de catre Guvern a OU nr. 136/2008 nu a fost motivata de necesitatea reglementarii intr-un domeniu in care legiuitorul primar nu a intervenit, ci dimpotriva, de contracarare a unei masuri de politica legislativa in domeniul salarizarii personalului din invatamant, adoptata de Parlament", se arata in motivarea Curtii prezentata de Agerpres.

Judecatorii CCR au mai apreciat ca articolul 1, alin. 4 din Constitutie a instituit principiul separatiei si echilibrului puterilor in cadrul democratiei constitutionale, ceea ce presupune, pe de o parte, ca niciuna dintre celei trei puteri nu poate interveni in activitatea celorlalte puteri, iar pe de alta parte, presupune controlul prevazut de lege asupra actelor emise de fiecare putere in parte.

De asemenea, Curtea mai retine ca relatia dintre puterea legislativa si cea executiva se exprima prin competenta conferita Guvernului de a adopta ordonante de urgenta, in conditiile stabilite de Constitutie. "Astfel, Ordonanta de Urgenta ca act normativ ce permite Guvernului, sub controlul Parlamentului, sa faca fata unei situatii extraordinare, se justifica prin necesitatea si urgenta reglementarii acestei situatii, care, datorita circumstantelor sale, impune adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public", sustin judecatorii.

CCR arata ca legiuitorul stabilise deja, prin legea de aprobare a OG nr. 15/2008, cresterile salariale ce se vor acorda personalului din invatamant, conditiile si criteriile de acordare a acestora, insa Guvernul, prin interventia sa ulterioara, a intrat in conflict cu prevederile din Constitutie, potrivit carora "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii".

Curtea mentioneaza ca dispozitiile OUG 136 contravin si prevederilor art. 115, alin. 6 din Constitutie, deoarece afecteaza drepturi fundamentale, precum dreptul la munca si la protectia sociala a muncii si dreptul la un nivel de trai decent. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea