Social

#cauciucuri de iarna #anca boagiu #cod rutier

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii doar pentru camioane

Noul Cod Rutier va impune schimbarea cauciucurilor de vara cu cele de iarna doar pentru autovehiculele mai grele de 3,5 tone.

Soferii autoturismelor nu sunt deocamdata obligati prin elege sa foloseasca echipamentul de iarna, dar "conducatorii de camioane sunt insa obligati sa aiba conforme cu anotimpul rece, daca circula in conditii de polei sau gheata", a declarat comisarului-sef Costin Tatuc de la , pentru Adevarul.

Amenzile care ii pandesc pe soferii care nu respecte prevederile legale sunt cuprinse intre 540 si 1.200 de lei.

Potrivit Codului Rutier, in cazul in care transportatorii blocheaza circulatia sau raman inzapeziti din cauza dotariilor necorespunzatoare ei vor fi nevoiti sa plateasca tractarea si o amenda.

"Este recomandat sa fie schimbate cauciucurile chiar daca nu ninge sau nu este polei pe carosabil, dar este foarte frig afara, deoarece le de vara devin rigide, aderenta la asfalt este mult mai mica, iar eficienta franarii este foarte scazuta", a mai spus comisarul-sef. 

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu , a declarat luni, la prima reuniune a Comandamentului de iarna 2010 -2011, ca nu va permite intarzieri cu masurile pentru asigurarea traficului iarna.

"Nu vreau sa aud ca iarna ne-a luat din nou pe nepregatite. Firmele care au contracte multianuale si nu considera oportun sa isi respecte obligatiile vor fi sanctionate . Deszapezirea nu se face cu prietenii, ci exclusiv in baza criteriilor si standardelor clare stabilite de CNADNR.

Pentru a trece in conditii cat mai bune peste iarna grea care urmeaza este la fel de important sa avem si colaborarea participantilor la trafic. Tocmai de aceea am initiat procedura legislativa pentru dotarea obligatorie cu echipamente de iarna a autovehiculelor, si imi doresc ca acest lucru sa fie cat mai bine inteles de catre oameni", a declarat ministrul Anca Boagiu, ciatata de Realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea