Social

Casa spionilor, in pericol de retrocedare

Serviciul de Informatii Externe detine un imobil revendicat, care valoreaza 20 de milioane de euro.

Imobilul din strada Ion Mihalache numarul 30, ocupat in prezent de Serviciul de Informatii Externe (SIE), este revendicat de familia Sturdza. Desi, in urma unui proces care dureaza de sase ani, fostilor proprietari

le-au fost recunoscute calitatea de mostenitori si dreptul de a redobindi imobilul, Curtea de Apel a refuzat sa le inapoieze casa, pe motiv ca acum este in domeniul public. Astazi, dosarul urmeaza sa fie luat in discutie de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sicanele SIE pun piedici retrocedarii

Serban Dimitrie Sturdza , cel care a deschis procesul de revendicare inca din anul 2000, acuza sicanele pe care SIE le-a facut pe toata durata procesului. Dupa ce tribunalul a dispus efectuarea unei expertize a imobilului, SIE s-a opus timp de doua saptamini.

Cind in sfirsit am reusit sa intram acolo sa facem masuratorile necesare, unul dintre sefii SIE care se afla acolo, vazind ca ma agit ca sa imi recapat casa, mi-a spus: «Domnule Sturdza, important nu e unde va culcati seara, ci unde va treziti dimineata», isi aminteste Sturdza.

O alta problema pe care SIE a incercat sa o aduca in discutie a fost ca de la confiscarea imobilului de catre comunisti, numele si numerotarea strazii s-au schimbat de cinci ori. Au zis ca nu asta e casa nationalizata si au vrut sa mute procesul pe un imobil aflat la citeva numere distanta, povesteste Sturdza.

Miza de 20 de milioane de euro

Valoarea casei familiei Sturdza este una impresionanta, deoarece masoara aproape 5.500 de metri patrati si are o deschidere de peste 55 de metri atit pe bulevardul Ion Mihalache, cit si pe bulevardul Kiseleff. Expertii imobiliari cu care am vorbit mi-au spus ca o evalueaza undeva intre 16 si 20 de milioane de euro, spune Sturdza.

De altfel, dupa ce a inceput procesul, el a depus si o notificare pe Legea nr. 10 la Primaria Municipiului Bucuresti. Mi-au respins notificarea si au vrut sa imi acorde masuri reparatorii de trei milioane de euro. Normal ca am refuzat si am continuat procesul.

Istoria imobilului in litigiu

Cumparata de strabunicul lui Serban Sturdza in 1912 si extinsa apoi in 1935 de catre bunicul acestuia, casa a fost pusa la dispozitia ranitilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1947 insa, familia Sturdza a fost data afara, sub amenintarea armelor, de catre rusi impreuna cu comunistii romani. Casa a ajuns, in cele din urma, la SIE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea