Social

"Cartonase galbene" pentru Romania si Bulgaria

Comisia Europeana va acorda "cartonase galbene" Romaniei si Bulgariei pentru intarzierea implementarii reformelor necesare aderarii la UE, a declarat, ieri, comisarul european pentru extindere , Olli Rehn, citat de Mediafax. "Avertismentele se vor concentra asupra carentelor evidente in privinta reformelor din ambele tari," a precizat inaltul oficial european. Deficientele manifestate de Romania vizeaza sapte domenii, printre care justitia si afacerile interne, concurenta, protectia mediului, domeniul fiscal, achizitiile publice, proprietatea intelectuala si agricultura, potrivit BBC. In cazul Bulgariei, autoritatile de la Sofia vor fi avertizate in privinta progreselor inregistrate in domeniile justitiei si afacerilor interne, agriculturii, mediului inconjurator, concurentei si liberei circulatii a serviciilor. Eforturile Romaniei si Bulgariei trebui sa se indrepte indeosebi spre realizare reformelor "pentru a evita activarea clauzelor de salvgardare ," care ar putea determina amanarea aderarii la UE cu un an, a mai precizat comisarul european pentru extindere. Totodata, inaltul oficial european a subliniat ca procesul de extindere a Uniunii Europene va continua, in pofida respingerii Tratatului constitutional european in cadrul referendumurilor organizate in Franta si Olanda. "Cu siguranta, suntem constienti de "nostalgia extinderii" manifestata de publicul european, care a jucat un rol important in cadrul referendumurilor," a comentat comisarul pentru extinderea UE rezultatele consultarilor populare pe tema ratificarii proiectului de Constitutie europeana. "Vom continua politica de extindere prin sublinierea necesitatii de a respecta strict criteriile de aderare si printr-o mai buna comunicare cu cetatenii nostri pe tema bilantului global al extinderii," a continuat inaltul oficial european, precizand ca procesul de extindere a Uniunii nu nu va fi abandonat in urma rezultatelor nefavorabile inregistrate de Constitutia europeana. "Zvonurile referitoare la moartea politicii de extindere sunt, in mod evident, exagerate" atat timp cat "inca nu sunt inregistrat ca somer si nici nu am inchis pravalia," a mai adaugat Olli Rehn.

Aderarea Romaniei, sub semnul intrebarii
Trenarea realizarii reformelor necesare in vederea aderarii la UE presupune "riscul major" ca Romania sa nu adere la UE la 1 ianuarie 2007, a avertizat, la randul sau, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, cu ocazia reuniunii PPE, organizata, ieri, la Bucuresti. "Guvernul si Romania nu isi pot permite sa piarda nici o singura zi, pentru ca, fara accelerarea eforturilor in sectoarele-cheie, exista riscul major ca Romania sa nu fie capabila sa adere la 1 ianuarie 2007," a precizat Scheele. Referitor la domeniile in care tara noastra prezinta in continuare probleme, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a nominalizat competitia, stipendiile acordate de stat unor intreprinderi, mediul, justitia, lupta impotriva coruptiei, precum si agricultura. "Exista mici ramaneri in urma in privinta unor domenii economice si in privinta crearii mecanismelor pentru depasirea acestor ramaneri in urma. Comisia va elabora mesaje de avertisment in legatura cu domeniile in care constatam nereguli pentru a avea loc discutii cu statele respective, toate aceste lucruri urmand sa fie discutate in iulie," a punctat Scheele. "Aceste scrisori de avertizare nu sunt o noutate. Aceleasi proceduri s-au aplicat si in cazul celor zece state care au aderat la UE," a mai aratat Scheele, adaugand ca importanta acestor mesaje nu trebuie subestimata, insa impactul lor nu trebuie nici sa fie "supralicitat". Scheele a mai aratat ca rezultatele obtinute in cadrul procesului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei in perioada pre-aderarii vor fi cuprinse in raportul de monitorizare pe care Comisia il va face in octombrie. De asemenea, Scheele a mai afirmat ca in situatia in care Comisia va afirma ca Romania nu este pregatita sa adere la 1 ianuarie 2007, va face acest lucru atat in interesul Uniunii Europene, dar "in egala masura" si al tarii noastre.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea