Social

Cartile-vedeta ale targului Bookfest

Reprezentantii editurilor spun ca editia din acest an a Bookfest a fost mult mai buna fata de cea de anul trecut, atat in privinta vanzarilor, cat si a vizitatorilor la stand.

Si numarul vedetelor din lumea literaturii a fost in crestere. Curtea Veche i-a adus la Targul de Carte de la Romexpo pe Orhan Pamuk, scriitorul turc premiat cu Nobel in 2006, pe unul dintre cei mai cunoscuti autori maghiari contemporani, Peter Esterhazy, dar si pe scriitorii Andrei Kurkov (Ucraina), Irina Denejkina (Rusia), Andrei Codrescu, alexandru balasescu si Adrian Chivu.

Polirom a avut-o ca invitata pe Zeruya Shalev din Israel, iar editura Rao a prezentat-o publicului roman pe scriitoarea spaniola Julia Navarro. Editia a treia a Bookfest, care s-a incheiat ieri, se poate lauda cu un numar-record de scriitori straini care au dat autografe la standurile editurilor, cu peste 50.000 de tiluri noi pe raft, dar si cu un spatiu mult mai aerisit fata de cel de anul trecut (14.000 mp).

Lansarile elitelor literare

Ieri, scriitorul maghiar Peter Esterhazy a vorbit la standul editurii Curtea Veche despre cartea sa „Harmonia Caelestis", despre care spune ca „a fost scrisa destul de bine, iar daca am putin noroc, fiecare cititor, citind-o, isi creeaza propria carte".

Sambata, criticul Dan C. Mihailescu a prezentat volumul „Povesti de dragoste la prima vedere" al editurii Humanitas (de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, ioana parvulescu si Nicolae Manolescu), pe care l-a numit „o suita de revelatii". Liiceanu a indemnat cititorii sa nu priveasca aceasta carte ca o antologie, ci mai degraba ca „un joc frumos".

„Este treaba cititorilor sa aprecieze daca m-am facut de ras sau nu prin aceasta povestire", a continuat Liiceanu. Polirom a lansat sambata, la Bookfest, „Mitologii subiective" si „Un om norocos" de Octavian Paler. Scriitoarea Ileana Malancioiu le-a prezentat ca fiind „opere de regasire, un soi de calatorie spre sine insusi".

Evenimente de Nobel

Un alt eveniment important de la Bookfest a fost lansarea a noua traduceri ale laureatilor cu Nobel Doris Lessing, Elfriede Jelinek si Jose Saramago. Au mai aparut cartile a trei dintre cei mai in voga scriitori ai momentului, Jonathan Coe (Marea Britanie), Vladimir Makanin (Rusia) si Richard Powers (SUA).

Miercurea trecuta, au avut loc alte doua lansari insemnate: „Evanghelia dupa Jimmy" a lui Didier van Cauwelaert (scriitor francez de origine belgiana) si "Sangele nevinovatilor" de Julia Navarro. Scriitoarea spaniola a declarat ca s-a indragostit de Romania la „prima vedere".

Inghesuiala la Pamuk

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura, a fost asaltat de cititori, la standul editurii Curtea Veche. El a vorbit despre ultimul sau roman, „Zapada", si a dat zeci de autografe. „Mi-a luat circa trei ani sa scriu cartea in care am incercat sa fac un microcosmos al Turciei", a explicat autorul.

El a marturisit ca a venit in Romania si din alt motiv. Aseara, a primit , la Neptun, Marele Premiu Ovidius, in valoare de 10.000 de euro, la Festivalul „Zile si Nopti de Literatura".

Cele mai vandute carti


Humanitas:
Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Ioana Parvulescu si Nicolae Manolescu – „Povesti de dragoste la prima vedere"
Radu Paraschivescu – „Cu inima smulsa din piept"
Nemira:
George R.R. Martin – „Urzeala tronurilor"
seria Orson Scott Card
Curtea Veche:
Orhan Pamuk – „Zapada"
Andrei Codrescu – „Prof pe drum"
Polirom:
Salman Rushdie – „Versetele satanice"
Doris Lessing - „Povesti africane"
Corint:
Marcel Proust – „In cautarea timpului pierdut"
Octavian Paler – „Viata pe un peron"
RAO:
John Grisham – „Fotbal si pizza"
Julia Navarro – „Sangele nevinovatilor"
All:
Jeremy Clarkson – „Suflet de masina"
Diana Mandache - „Regina Maria a Romaniei"

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea