Social

#noi carti de identitate #carti de identitate

Cartile de identitate se schimba!

Pentru a preveni falsificarea documentelor, Uniunea Europeana introduce masuri de securitate mai stricte pentru cetatenii sai!

Cartile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zona de citire optica si vor respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale).

De asemenea, noile carti de identitate vor trebui sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact. Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al UE. 

„Securitatea pe intreg teritoriul UE nu poate fi realizata decat prin asigurarea securitatii in fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite sa depistam mai usor cazurile de fraudare a documentelor si de furt de identitate, ingreunand actiunile teroristilor si infractorilor si facilitand totodata libera circulatie a calatorilor de buna credinta”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne. 

Potrivit unui comunicat al MAI, cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Acordul prevede ca statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. De asemenea, cartile de identitate emise pentru minori pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani.

MAI precizeaza ca are deja un proiect pentru a adapta legislatia nationala la cerintele Uniunii Europene. „in noile carti de identitate ale cetatenilor romani vor fi introduse elemente de siguranta in plus fata de cele actuale in scopul de a facilita calatoria in afara tarii, dar si pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor institutii publice. De asemenea, dupa modificarea legislatiei vor putea fi eliberate carti de identitate si pentru minorii cu varste sub 14 ani, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali”, au precizat oficialii MAI. 

Sursa foto:stirimondene.fanatik.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea