Social

Cartierul "Henri Coanda" - in Voluntari

Ministrul-delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely , a anuntat, ieri, ca persoanele care au contractat locuinte in zona Baneasa a viitorului cartier Henri Coanda , care nu au primit avizul de constructie de la Primaria Sectorului 1, vor primi terenuri in Voluntari, daca vor dori acest lucru. "Primaria sectorului 1 a refuzat sa dea avizul de constructie, din cauza unor aspecte legate de proprietatea terenurilor pe care va fi construit cartierul Henri Coanda. Nu se stie cand vom primi autorizatiile de constructie de la Primaria sectorului 1. Pentru a debloca situatia, de maine ii vom chema pe cei care au contracte de constructie pe terenurile ce apartin de sectorul 1, pentru a le oferi terenuri apartinand orasului Voluntari, de langa Capitala", a spus Laszlo Borbely. El a precizat ca, in cadrul Proiectului Henri Coanda, mai exista 100 de locuri neocupate in Voluntari. "Acest proiect pe care il avem in spinare a fost prost conceput. Cartierul Henri Coanda a constituit doar prilej de declaratii electorale", a declarat ministrul Borbely.

In doi ani va fi gata prima casa

In maximum doua saptamani, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va incepe lucrarile de constructie in zona Voluntari, a adaugat directorul general al ANL, Gheorghe Popescu. "Termenul-limita cand trebuie data in folosinta o locuinta, de la data inceperii lucrarilor, este de 24 de luni. Pana in momentulde fata, pe terenurile din Voluntari sunt 19 case la care a fost turnata fundatia", a marturisit Popescu.


Bugetele ministerelor, reduse la rectificare

Bugetele ministerelor vor fi reduse in urma rectificarii bugetare programate pentru sfarsitul lunii aprilie, iar una dintre cele mai afectate institutii va fi Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), a mai spus Laszlo Borbely. "Va fi o rectificare bugetara in jos, negativa, pentru toate ministerele. La MTCT rectificarea va fi masiva, fiindca are proiecte mari", a mai precizat Borbely. El nu a precizat suma totala cu care vor fi reduse bugetele ministerelor sau al MTCT. Referitor la Autostrada Brasov-Oradea-Bors ( Autostrada Transilvania ), Borbely a mentionat ca va fi o rectificare bugetara.

"Toata lumea se pricepe la fotbal, femei si autostrada Transilvania. In urma rectificarii, bugetul pentru Autostrada Transilvania programat initial pentru 2005 la circa 350 milioane de dolari va scadea, cel mai probabil, cu aproximativ 100 milioane de dolari", a mai declarat ministrul de resort. Borbely a mai spus ca nu intelege dezbaterea pe tema autostrazii, in conditiile in care timp de 15 ani nu s-a construit nici o autostrada.

"Punerea in opozitie a celor doua proiecte de Autostrazi , respectiv Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Lugoj-Arad-Timisoara, este o interpretare eronata a necesitatilor Romaniei privind infrastructura de transport", a mai adaugat ministrul.


Gauri de 4.000 de miliarde in bugetul ANL

Laszlo Borbely a mai anuntat ca MTCT trebuie sa gaseasca solutii pentru achitarea unor sume care ar fi trebuit platite de fosta guvernare. In aceasta situatie se afla proiectul autostrazii Transilvania (cu restante de circa 90 milioane de euro), lucrarile de modernizare a drumurilor (4.000 miliarde de lei) sau un credit contractat de la Banca Consiliului European pentru constructia de locuinte (700 miliarde de lei). Pe de alta parte, Borbely a sustinut ca Fondul Monetar International a acceptat propunerea autoritatilor de la Bucuresti privind tinta de 0,7% pentru deficitul bugetar.


Bani pentru consolidarea cladirilor

Bugetul pentru renovarea cladirilor construite inainte de 1940 va fi suplimentat cu circa 65 miliarde de lei, a anuntat Laszlo Borbely. "Pentru renovarea cladirilor de locuit avem prevazut, in bugetul pe 2005, suma de 39 miliarde de lei. In urma rectificarii bugetare, vom dispune de circa 100 miliarde de lei", a spus ministrul. El a precizat ca in Bucuresti sunt circa 120 de cladiri inalte cu risc seismic ridicat, construite inainte de anul 1940, din care doar sase au fost consolidate, iar alte 49 sunt in diverse stadii de proiectare a lucrarilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului