Social

#card sanatate #distribuire carduri sanatate #card national de sanatate

Cardurile de sanatate – inca o problema! Le vom folosi cu adevarat de la 1 februarie?

Cardurile nationale de sanatate au reprezentat dintotdeauna o problema atat pentru autoritati, cat si pentru pacienti. Dupa ce proiectul a fost amanat 7 ani, privit cu reticenta de medicii de familii - care au fost obligati sa-si cumpere cititoare, anul acesta mai apare inca o “buba” privind distribuirea lor. Medicii refuza sa se implice in distribuirea cardurilor, motivand ca este responsabilitatea CNAS si ca nu vor accepta sarcini birocratice in defavoarea actului medical.

 

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) doresc sa reafirme ca nu accepta sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si nici in actiunile de distribuire ulterioare, conform unui comunicat de presa remis la redactie.

“Asa cum am argumentat in numeroase randuri, distribuirea cardului trebuie sa fie finalizata de catre CNAS:

  • cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS).
  • cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. in acest sens reiteram necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale!
  • distribuirea cardului de sanatate nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei.
  • Consideram, de asemenea ca, atata vreme cat cardul preia toate disfunctionalitatile SIUI, el nu poate fi utilizat ca si dovada a calitatii de asigurat ci are DOAR rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din iNTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii etc.

Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic de sanatate. De aceea, consideram ca inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical.

In concluzie, respingem ferm aceasta noua initiativa a CNAS de a impovara medicii de familie cu activitati administrative (distribuirea cardurilor) in detrimentul consultatiilor medicale", se arata in counicat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea