Social

Capusele zapezii

Romania si-a propus la Torino cel mult doua clasari in primii zece. Cu toate acestea, delegatia noastra numara pe linga cei 25 de sportivi si 37 de gura-casca. Fostul handbalist Cornel Otelea a condus delegatia de gimnastica la Sydney, iar acum este seful echipei de schi.

Romania a deplasat la Torino, locul de desfasurare al celei de-a 20-a editii a JO de iarna, o delegatie impresionanta de 62 de persoane, doar 25 dintre acestea fiind insa sportivi. Daca o parte dintre cei care vor concura la Olimpiada vor veni direct din strainatate, acolo unde se antreneaza, cum ar fi cazul patinatorului Gheorghe Chiper, alti 15 sportivi romani au plecat ieri spre Italia: Roxana Luca (patinaj artistic), Katalin Kristo (short track), Eugen Radu si Marian Lazarescu (sanie), Zsolt Antal, Monika Gyorgy si Mihai Galiceanu (schi fond), Eva Tofalvi, Dana Cojocea, Alexandra Rusu, Mihaela Purdea si Marian Blaj ( biatlon ), Mihai Iliescu, Levente Bartha si Gabriel Popa (bob). ,,Sintem in fata unei participari consistente a Romaniei, avem un numar important de sportivi la foarte multe discipline, daca tinem seama ca nu avem o traditie foarte mare in sporturile de iarna, a declarat presedintele forului olimpic roman, Octavian Morariu.

Doua fete ramin acasa

Initial, Romania trebuia sa fie reprezentata la Olimpiada de 27 de sportivi, insa, cu doar o saptamina inainte de debutul competitiei, patinatoarea de viteza Daniela Dumitru si schioarea Camelia Csernescki au fost anuntate ca vor ramine acasa. Regretam, in mod evident, absenta de ultim moment a doua sportive, care au fost descalificate pentru ca reprezentantii CIO au ridicat baremul. Fara indoiala, au facut asta din cauza faptului ca numarul de sportivi calificati era mai mare decit cel prevazut, a mai spus Morariu. Romania - o prezenta exotica la Olimpiadele de iarna - are in palmares o singura medalie, de bronz, prin echipajul de bob 2, alcatuit din Ion Panturu si Nicolae Neagoe in 1968. Iar performante prea mari nu se asteapta nici de la aceasta a 20-a editie. ,,Sint in lotul Romaniei pentru JO de la Torino sportivi precum Gheorghe Chiper la patinaj, Eva Tofalvi la biatlon, care pot ocupa locuri intre primii zece la aceasta editie. Pe de alta parte, pot aparea surprize din partea altor componenti ai lotului olimpic, a concluzionat presedintele COSR.

Schiorul Otelea

Presedintele Comisiei Tehnice Olimpice, Cornel Otelea, este nelipsit de la Olimpiade, fie ele de vara sau de iarna. Daca in 2000, la Sydney, a mers in calitate de conducator al delegatiei de gimnastica, iar in 2004, la Atena, a fost trecut pe lista ca supervizor general, fostul tehnician al lotului feminin de handbal nu a fost uitat de oficialii COSR nici la Olimpiada de la Torino. El face deplasarea in Italia in calitate de conducator al echipei de schi alpin . In delegatia pentru JO de iarna a fost inclusa chiar si directoarea departamentului economic al COSR, Gheorghita Voicu, dar si sefi ai ANS, precum Gheorghe Florian, Liviu Cepoi, Lucian Vasiliu sau Alexe Gavrila.

Antal - portdrapelul Romaniei

Ca longevitate, fondistul Zsolt Antal reprezinta replica Elisabetei Lipa in sporturile de iarna. Dupa Lillehammer, Nagano si Salt Lake City, Antal se pregateste sa participe la cea de-a patra sa olimpiada: Torino 2006.

De altfel, la actuala editie a JO, el a fost desemnat sa fie portdrapelul delegatiei noastre. ,,Este o mare onoare pentru mine. Sper sa reusesc un rezultat important la Torino, o performanta cum nu am mai realizat pina acum, a spus Antal.

Aceeasi Tofalvi

Cele mai mari sperante pentru obtinerea unui loc bun la Torino sint legate de biatlonista Eva Tofalvi. ,,Nu vreau sa mai concurez sub presiune. Rindul trecut a fost asa si am dat-o in bara. Vreau un loc cit mai in fata, un loc cu o singura cifra, a spus Tofalvi.

Atleti la bob

Campion national la aruncarea sulitei, atletul Levente Bartha merge la Olimpiada de la Torino in calitate de bober. ,,Visul nostru ar fi sa urcam pe podium, dar stim ca acest lucru este aproape imposibil. Asa ca nu ne vom multumi sa intram intre primele 20 de boburi, a spus Bartha. Acesta nu este singurul care practica pe linga atletism si un sport de iarna . Tot la bob, atleta Viorica Tigau a cucerit titlul mondial de tineret alaturi de Maria Spirescu. Pentru ca ulterior Spirescu a fost depistata pozitiv, la testul doping Viorica Tigau a ratat sansa de a concura la Torino, calificarea fiind nominala.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea