Social

Capcanele cumparaturilor pentru sarbatorile de Paste

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor avertizeaza asupra pericolelor la care se expun consumatorii, achizitionand alimente la colt de strada.

Dorinta de a avea o masa cat mai bogata de Paste ii determina, de multe ori, pe cumparatori sa uite regulile de baza pe care ar trebui sa le respecte la achizitionarea oricarui produs alimentar.

Vanzarile cresc semnificativ in aceasta perioada, fapt pentru care controalele autoritatilor, desi se intetesc, nu reusesc sa verifice fiecare produs prezent pe piata, cu intentia de a proteja cumparatorii. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dat publicitatii un set de reguli pentru evitarea cumpararii alimentelor alterate.

Perioada premergatoare sarbatorilor reprezinta var­ful de lance pentru activitatea comerciala. In Saptamana Mare au loc cele mai multe vanzari de produse alimentare, fiecare client dorind sa-si faca o minima aprovizionare de Paste. Sectoarele verificate de inspectorii de la ANPC sunt cele ale produselor specifice sarbatorii, respectiv cele de carne, oua, cozonac si preparate din peste.

Alimentele, sub lupa

Un rol important in verificarea calitatii hranei il are verificarea conditiilor de vanzare a produselor. E bine sa cumparam numai din locuri autorizate, curate si igienizate frecvent, unde caracteristicile organoleptice ale produselor au sanse sa ramana mai mult timp in limitele admise.

Respectarea temperaturilor de pastrare si expunere a produselor in vederea comercializarii, precum si incadrarea in termenul de garantie inscris pe produs sunt primele analize pe care un cumparator trebuie sa le faca. Apoi, se verifica normele privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consumul uman, pe care le putem gasi in Ordinul nr. 438/ 295/ 2002.

Pentru produsele preambalate se verifica, in plus, starea ambalajelor, incadrarea in cantitatea neta sau volumul net, declarate de producator, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor; afisarea pretului in mod vizibil si intr-o forma neechivoca.

Atentie la carnea de miel!


Atentia sporita acordata informatiilor despre produs la cumparare, locul de comercializare si conditiile in care este vanduta marfa sunt masuri menite sa protejeze sanatatea consumatorului. Marfa vanduta pe trotuare, in portbagajele autoturismelor etc., chiar daca are pretul accesibil pentru cumparator, este periculoasa.

Inspectorii ANPC recomanda consumatorilor sa cumpere carnea de miel numai din macelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate in piete, unde vanzatorii poarta echipament de protectie sanitara a alimentelor.

Carnea trebuie sa aiba o stampila sanitar-veterinara, sa fie elastica si sa nu fie lipicioasa sau urat mirositoare. Dupa ce a fost cumparata, transportul carnii pana acasa se va face in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, sub 0 grade Celsius.

Ce trebuie sa verificam

Si pestele proas­pat poate fi impropriu consumului daca prezinta solzi care se desprind usor, are corpul acoperit cu mucus urat mirositor sau branhiile de culoare cenusie sau bruna. Cand arata asa, pestele este cu siguranta alterat si poate prezenta un pericol pen­tru sa­natatea consuma­torului. Pes­tele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.

Cozonacul sau produsele de patiserie trebuie cumparate, de asemenea, numai din locuri autorizate. Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute. Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei.

Cumpararea oualor a ca­ror coaja este crapata, murdara sau sparta nu este recomandata. Albusul oualor nu trebuie sa fie tulbure sau amestecat cu galbenusul.

Nici macar vopseaua de oua nu trebuie sa fie cumparata de la coltul strazii, ci numai din locuri autorizate. Specialistii ANPC atrag atentia asupra vopselelor tipografice sau pentru textile, des utilizate in ultima vreme, precizand ca acestea sunt toxice si pot otravi ouale daca patrund in interiorul acestora. Utilizarea altor tipuri de vopsele decat cele pe care producatorul scrie explicit ca sunt destinate vopsirii oualor poate prezenta pericol pentru sanatate.

Vinul contrafacut, atentat la sanatate

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) avertizeaza consumatorii despre riscul de a cumpara vinuri contrafacute. Una dintre metodele de contrafacere consta in adaugarea unor aditivi, arome sintetice si coloranti, pentru a imbunatati aspectul si gustul licorii – substante extrem de nocive pentru organismul uman.

Unele societati mici cumpara vin de la stat, pe care il trateaza cu astfel de substante, apoi il vand in peturi etichetate cu denumiri cunoscute. Metoda cel mai des folosita in ultimii ani este cea de falsificare a etichetelor de la vinurile originale si aplicarea lor pe produse contrafacute.

Eticheta sau ambalajul unui produs alimentar preambalat sunt extrem de pretioase. Numele si adresa fabricantului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, dar si valabilitatea produsului nu trebuie sa lipseasca de pe eticheta. Ca de altfel si cantitatea neta, provenienta produsului si lista ingredientelor.

Toate mentiunile facute prin etichetare trebuie sa fie redactate in limba romana fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Informatiile de pe eticheta vor fi inscrise lizibil, asezate in mod vizibil si nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicatii sau desene.

Valoarea nutritionala este scazuta


Carnea de miel crud se obtine de la mieii sacrificati in perioada de alaptare, in jurul varstei de 4-8 saptamani. Cu toate ca este apreciata de consumatori pentru fragezime si gustul placut, valoarea nutritionala a carnii de miel este redusa, iar continutul crescut de apa o face prea putin spornica la preparare.

Leac pentru persoanele subponderale


Din punct de vedere dietetic, din cauza procentului ridicat de proteine nematurate si tesut cartilaginos, greu tolerate de organismul uman, carnea de miel nu este recomandata in alimentatia copiilor si a persoanelor cu tulburari digestive . Carnea de miel imbunatateste activitatea splinei si a rinichilor, inlatura starea de slabiciune si este recomandata subponderalilor, dar contraindicata celor cu un nivel ridicat de colesterol in sange.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea