Social

Cand tiroida ne bulverseaza viata

Multi oameni au auzit ca exista in corp o glanda numita tiroida, dar cand aceasta este afectata de diverse boli, nu mai conteaza ca esti cel mai important om din stat sau doar un simplu copil. Vestea buna este ca si cea mai temuta boala a acesteia, si ne gandim la cancerul tiroidian, se vindeca in proportie de 90%. Asta daca este descoperit in timp util, explica prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie C.I. Parhon si medic colaborator la clinica GRAL Medical.
  • Ce este tiroida Tiroida este una dintre cele mai importante glande din corpul uman. Micuta, de doar 20 de grame, avand forma de fluture, situata la baza gatului, cunoscuta si ca “scutul laringelui”, face parte dintr-un complex sistem reglatoriu, fiind mecanismul de feedback intre diencefal, hipofiza si tiroida. Daca treceti brusc de la o stare de fericire la una de profunda tristete, sunteti foarte impresionabili si va dau lacrimile din orice motiv, trebuie sa faceti cele trei tipuri de investigatii in urma carora se stabileste diagnosticul: imagistice, hormonale si psihologice.
  • In tara noastra In Romania, afectiunile tiroidiene sunt o problema, de sanatate publica. Prof univ. dr. Constantin Dumitrache marturiseste ca aproximativ 30% din populatia Romaniei sufera de carenta de iod, la 10% dintre acestia manifestandu-se gusa endemica. In evidenta Institutului Parhon exista in prezent peste 5.000 de persoane cu cancer tiroidian.
  • La copii Un copil ce sufera de afectiuni ale glandei tiroide este mai mic in lungime, mai incet si mai somnoros, nu cere de mancare, dar nici nu scade in greutate. Deseori, problemele glandei tiroide sunt asociate cu cele ale herniei ombilicale si inghinale. Copilul este apatic, acesta nedezvoltand anumite reflexe cum ar fi cel de apucare, nu ridica mainile, nu gangureste, putand degenera in grave tulburari de crestere, neuropsihice sau metabolice.
  • Rolul hormonilor Vorbim de bolile tiroidei in momentul in care secretia hormonala a acesteia se deregleaza, fie se produc prea multi, fie prea putini hormoni. Simptomele sunt prezente la nivel cardiac ( tahicardie , puls rapid, fibrilatii), la nivel pulmonar (valoarea normala este de 18 respiratii/ minut, in timp ce un pacient ce sufera de hipertiroidie prezinta peste 25-30 respiratii/minut), la nivel digestiv (tranzit accelerat), tegumentar (tegumente subtiri, umede, vasodilatatie) si la nivel neuropsihic (agitatie, insomnie).
  • Cum ne ferim Prof. univ. dr. Constantin Dumitrache prezinta stresul ca unul dintre factorii care declanseaza si accentueaza afectiunile glandei tiroide. De asemenea, sunt date cateva recomandari importante si comune pentru pacientii cu astfel de afectiuni. Dintre aceste sfaturi amintim: evitarea consumului de produse cu exces de iod, evitarea curatarii nucilor (contin in coaja o cantitate destul de importanta de iod), diminuarea pe cat posibil a investigatiilor care folosesc substante de contrast, evitarea conditiilor de stres.
  • Mai multe detalii Daca vreti sa aflati mai multe amanunte despre functionarea tiroidei, urmariti serialul realizat de prof. dr. Constantin Dumitrache pe site-ul sanatateatv .ro. Dintre secretele glandei tiroide, se acorda o atentie deosebita unor aspecte precum: ce este, unde este localizata si cum se prezinta glanda tiroida , cum functioneaza si care sunt situatiile in care pot aparea disfunctii, precum si rolul hormonilor tiroidieni si simptomele insuficientei tiroidiene la copii. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea