Social

Campanie nationala pentru donarea voluntara de sange, intre 5 si 9 mai

Federatia Asociatiilor Studentilor la Medicina din Romania organizeaza, in perioada 5-9 mai, o campanie nationala de donare voluntara de sange , in universitati si in centrele de transfuzie din Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara.

Campania are scopul de a atrage atentia asupra nevoii de sange pentru transfuzii din spitalele romanesti, in conditiile in care unitatile sanitare din Romania se confrunta cu o criza constanta de sange.

Potrivit datelor Centrului Regional de Transfuzie Sanguina, proportia in care poate fi asigurat necesarul de sange in interventiile medicale este de doar 70 la suta.

In Romania, aproximativ 17 romani din 1.000 doneaza sange, in timp ce in celelalte tari europene numarul donatorilor se situeaza intre 40 si 80 de persoane din 1.000. La nivel european, mai putini donatori decat in Romania se inregistreaza in Albania, cu 5 donatori la o mia de locuitori.

In prezent, in toate tarile lumii, stocul de sange pentru interventii medicale de urgenta este asigurat de la donatorii fidelizati, care care doneaza periodic. Anul acesta, 77 la suta dintre donatorii romani au fost donatori fidelizati, care dau sange de trei ori pe an. Numarul  donatorilor fidelizati din Romania nu a crescut insa semnificativ in ultimii ani si, in plus, media de varsa a acestora este de 40 de ani, ceea ce inseamna ca, in curand, ei nu vor mai fi apti sa doneze, din punct de vedere medical, din cauza varstei.

"Romania se numara printre tarile unde numarul donatorilor este foarte scazut. Cauza acestui deficit este lipsa de informare a populatiei, in special a tinerilor, asupra nevoii de sange pentru transfuzii in spitale", a declarat, pentru NewsIn, coordonatorul campaniei nationale de donare voluntara de sange, Andrei Stefan Gut.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea