Social

Calugarul Vasile il ia la intrebari pe Teoctist

Devenit celebru ca sfatuitor al presedintelui Emil Constantinescu, Calugarul Vasile revine in forta. Printr-o scrisoare deschisa adresata Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Calugarul Vasile protesteaza fata de ruptura Mitropoliei Ardealului. Impreuna cu Arhimandritul Paisiei, cei doi condamna in termeni foarte duri modalitatea in care Sf. Sinod al BOR a considerat ca poate fifacutaimpartireaMitropolieiArdealului:
"PREA NEFERICITE PARINTE PATRIARH,
Nu din lipsa de respect Va numim
NEFERICIT, ci datorita faptului ca, pur si simplu, nu credem ca mai puteti fi nici Preafericit si nici linistit dupa Sinodul (talharesc?) din 4 nov. 2005 cand a fost adaugat pe ordinea de zi un subiect aparut peste noapte, desi se incerca sa se acrediteze ideea ca el (subiectul) exista de 10-12 ani, adica mutarea Cancelariei Mitropoliei Ardealului de la Sibiu la Cluj.
Iar pentru ca acest lucru nu a fost posibil, ratacirea de pe urma e mai mare decat cea dintai. Impartirea, divizarea si dezbinarea nu numai a Mitropoliei Ardealului ci, mai ales, a credinciosilor ei. De catre cine? De catre IPS Bartolomeu si IPS Andrei, PS Justinian si PS Ioan, restul fiind Vicari prea putin bagati in seama. Dar acestia au fost recunoscuti ca Vrednici de catre poporul crestin ortodox din Ardeal. Poate ca atunci cand au fost alesi au fost Vrednici, dar acum prin acest Diktat se dovedesc NEVREDNICI, ca sa nu folosim cuvinte mai aspre!". In continuare, Calugarul Vasile - care este un pustnic in carne si oase -, adreseaza o serie de intrebari prin care dovedeste ca este foarte bine informat inclusiv cu privire la culisele vietii BOR. Calugarul il intreaba pe Patriarhul Teoctist urmatoarele:
] "Ati uitat ce vi s-a intamplat in 1989?" - facand trimitere directa la situatia delicata in care imediat dupa evenimentele din ?89, Patriarhul a fost obligat sa se retraga la o manastire mai multe zile, cerandu-i-se demisia.
] "Ati uitat ce a patit PS Emilian si cum s-a ajuns ca IPS ANDREI sa-i ia locul? Se pare ca e specialist acest IPS Andrei la lovituri pe la spate.
] Se spune de catre IPS Bartolomeu, pentru cine vrea sa asculte, ca din respect pentru IPS Antonie nu s-a pus in discutie aceasta impartire. Care respect, cand toata lumea stie ca acest respect nu a existat niciodata? Si ce e mai grav, nu exista nici acum, dupa moartea IPS Antonie. Cum este posibil acest lucru? Mai ales la ierarhii BOR?
] Ce-ati zice de un pic de respect pentru IPS Laurentiu, Mitropolitul ales si inscaunat al Ardealului? Da, este adevarat ca au participat la inscaunare si cei patru din sapte arhierei tradatori ai Ardealului. Cata fatarnicie! Acum nici nu-l mai pomenesc pe Mitropolitul Laurentiu la Slujbe! Stiati aceasta? Cum comentati? Sau ce spun canoanele despre acest lucru?
] Daca in 4 nov., Sf. Sinod a decis infiintarea Mitropoliei Transilvaniei sau poftim... a Clujului, inseamna ca IPS Bartolomeu este deja Mitropolit ? Sau va fi ales un nou Mitropolit... peste vointa credinciosilor? Poate IPS Andrei? Ca IPS Bartolomeu la varsta pe care o are ar trebui sa se gandeasca mai mult la cele vesnice decat la cele vremelnice...Cat despre Adunarea Nationala Bisericeasca, ce sa mai vorbim? Exista sau nu? Are sau nu un cuvant de spus? Dar Adunarea Eparhiala de la Sibiu si a Covasnei a fost intrebata ceva? Dar despre amenintarea cu caterisirea preotilor din Ardeal care nu ar fi de acord cu acest Diktat, ce stiti si ce ne puteti spune?Noi stim ca in canoane sta scris ca preotii sa asculte de mai-marii lor numai pana la erezie sau schisma . Deci, nu va temeti Preacucernici Parinti de amenintari de acest fel. Voi ramaneti vrednici! Cu orice pret! Este sau nu BOR in prag de schisma datorita IPS Bartolomeu si a tovarasilor lui?".Scrisoarea adresata zilele trecute Patriarhului Teoctist este semnata de Calugarul Vasile si de Arhimandritul Paisie "din pustia romaneasca", in numele mai multor preoti ardeleni din Sibiu, Cluj, Crisana si Maramures. Aceasta este inca o dovada ca starea de spirit generata in BOR de controversata decizie de ruptura a Mitropoliei Ardealului ramane in continuare incordata.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea