Social

#sarbatoare mare #rugaciune sfantul teodot #episcopul ancirei #sfantul teodot #calendar crestin-ortodox #7 iunie #rugaciune

Calendar crestin ortodox, 7 iunie: Sfantul Teodot, episcopul Ancirei. Rugaciunea pe care trebuie sa o spui astazi

Este sarbatoare mare in data de 7 iunie, in Romania. Calendarul ortodox il pomeneste in aceasta zi pe Sfantul Teodot, episcopul Ancirei. Este sfantul catre care credinciosii trebuie sa se roage in momentele grele ale vietii.

 

Sfantul Teodot, episcopul Ancirei

Sfantul Teodot a trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El ii adapostea pe crestinii prigoniti. Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata trupurile lor din lac si sa le ingroape. In urma acestui vis, Teodot a iesit impreuna cu un credincios sa implineasca dorinta mucenitei. Condusi de un inger al Domnului, el a reusit sa afle trupurile fecioarelor si sa le ingroape. Dar acest insotitor l-a tradat pe Teodot judecatorului. Dupa ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin taierea capului.

Troparul Sfantului Teodot, episcopul Ancirei

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Teodot, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Rugaciune catre Sfantul Teodot, episcopul Ancirei

“Sfinte Sfintite Mucenice Teodot, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Soarele cel intelegator, avandu-te pe tine la inaltimea Bisericii Sale stea luminata de Dumnezeu, tot pamantul l-a luminat, cu stralucirile chinurilor tale, fericite.

Sfinte Sfintite Mucenice Teodot, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din varsta tineretilor fiind dat lui Dumnezeu, Sfinte Sfintite Mucenice Teodot, lamurit ti-ai luminat sufletul cu virtuti date de Dumnezeu si ai impodobit lumea cu cinstitele tale chinuri.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Vestitul mucenic intelegand mrejele inselaciunii intinse pe pamant, umbla pretutindenea intarind prin har si cu invataturi sufletele credinciosilor.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Din prisosul milostivirii plecand cerurile, S-a pogorat Fiul lui Dumnezeu si S-a intrupat din Tine, Preacurata, ca sa mantuiasca pe oameni de inselaciunea sarpelui.

Amin!”

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintei Mucenite Zenaida, facatoarea de minuni;
- Sfintelor femei Esia si Sosana;
- Sfantului Mucenic Licarion;
- Sfintilor Mucenici Tarasie si Ioan;
- Sfantului Cuvios Stefan;
- Sfantului Cuvios Antim;
- Sfintei Sebastiana;
- Sfintei Mucenite Potamiani;
- Sfantului Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).

Sursa foto: wowbiz.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea