Social

#23 iulie 2021 #23 iulie #sarbatoare astazi #sarbatoare mare #calendar crestin #calendar crestin-ortodox

Calendar crestin ortodox, 23 iulie: Sarbatoare importanta azi!

Calendar ortodox 23 iulie. In aceasta zi de vineri, 23 iulie, in Calendarul Ortodox din Romania, se face pomenirea aducerii moastelor Sfantului Foca, episcop de Sinope. Se tine post astazi, iar credinciosii merg la biserica pentru a se ruga.

 

Calendar ortodox 23 iulie.  Aducerea moastelor Sfantului Foca

Sfantul Mucenic Foca a trait in Sinope, in timpul imparatului Traian. Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida. Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca! Mucenicul intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine. I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug. La masa, dialogul a continuat: Si pentru ce pricina cautati pe omul acela? Ne-a trimis mai marele sa-l ucidem pentru ca este crestin! Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre.

 FOTO: romaniatv.net

In acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile si-a sapat apoi mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: Eu sunt! Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

Sfantul Foca este cinstit in fiecare an, pe 22 septembrie.

Pe 23 iulie facem pomenirea mutarii moastelor Sfantului Foca din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, in anul 403.

Tropar la Sarbatoarea Aducerii moastelor Sfantului Mucenic Foca

Glasul 4

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange Sfintite Mucenice Foca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condac la Sarbatoarea Aducerii moastelor Sfantului Mucenic Foca

Glasul 6

Plinind randuiala cea...

Ca un arhiereu ai adus jertfa, parinte si mai pe urma jertfa vie te-ai adus pe tine insuti pentru Hristos Dumnezeu, marturisind dupa lege, intarindu-te de la ingeri si moartea voind, fiind impreuna cu cei ce-ti graiesc tie: vino, Sfinte Mucenice Foca, cu noi si nimeni impotriva noastra.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Trofim si Teofil;
- Sfintilor Mucenici Apolinarie si Vitalie, episcopii Ravenei;
- Sfantului Mucenic Apolonie, episcopul Romei;
- Sfintilor mucenici care au murit in Bulgaria, in timpul imparatului Nichifor;
- Sfintei Cuvioase Ana din Lefcadia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea