Social

#dezlegare le peste #sfantul patrichie #sfantul mucenic patrichie #calendar crestin-ortodox #sarbatoare #19 mai

Calendar crestin ortodox, 19 mai: Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei. Este dezlegare la peste

Pe 19 mai, in calendarul Crestin Ortodox este praznuit Sfantul Patrichie, unul dintre cei mai mari mucenici ai bisericii si episcop al Prusiei. Credinciosii se roaga astazi la Sfantul Patrichie pentru iertarea pacatelor si izbavirea de cele mai cumplite necazuri. In aceasta zi importanta credinciosii au dezlegare la peste. 

 

Cine a fost Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Sfantul Patrichie a vietuit in primul secol crestin, in cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetati, a convertit multe persoane la credinta in Hristos. In timpul imparatului Iulian Apostatul, Sfantul Patrichie a fost aruncat de pagani in ape fierbinti. Sfantul, fiind aruncat, a strigat: "Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!" Cand l-au aruncat si a cazut in apa, picaturile care au sarit din acel izvor i-au oparit pe cei de fata, in vreme ce el a iesit nevatamat. In urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostasilor sa il scoata pe Sfantul Patrichie din apa si sa-i taie capul cu toporul, asemeni si preotilor Acachie, Menandru si Polien.

Troparul Sfantului Mucenic Patrichie

Glasul 4

“Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nesctricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Condacul Sfantului Mucenic Patrichie

Glasul 4

“Ca niste parga a firii, tie, saditorul fapturii, lumea Iti aduce, Doamne, pe purtatorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale caror rugaciuni, in pace adanca, Biserica Ta, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, pazeste-o, mult-Milostive.

Ca o sfintita vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tau, bucurandu-se striga tie: prin tine toata lumea in pace adanca se tine, si se acopera de tot eresul nevatamata ca o nebiruita.”

Tot astazi, facem pomenirea:

- Cuviosului Memnon;
- Sfantului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
- Sfantului Mucenic Arolot;
- Sfintei Chiriachi;
- Sfintei Mucenite Teotimi.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea