Social

# calendar 19 iulie # 19 iulie #sfanta macrina #calendar crestin-ortodox

Calendar crestin ortodox, 19 iulie: Sfanta Macrina, aparatoarea femeilor si a copiilor

Calendar ortodox 19 iulie. Sfanta Macrina este praznuita astazi de credinciosi. Sfanta Macrina este sora sfantului Vasile cel Mare  si este cunoacuta ca aparatoarea femeilor si a copiilor.

 

Calendar ortodox 19 iulie. Cine a fost Sfanta Macrina

Sfanta Macrina s-a nascut in anul 327 si a fost sora Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nyssa. Sfanta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii.

Sfanta Macrina a fost logodita cu un tanar nobil, care dupa un timp a murit. Cand logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit sa se logodeasca cu alt barbat, spunand ca: "Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte."

Dupa moartea logodnicului ei, Macrina intra in monahism impreuna cu mama sa, Emilia, nevoindu-se in asceza aspra.

Dupa un timp, mama sa Emilia si fratele sau, Sfantul Vasile cel Mare, au trecut la cele vesnice. La noua luni dupa moartea Sfantului Vasile, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfantul Grigorie de Nyssa, care a aflat-o pe patul mortii. Cei doi isi impartasesc amintiri despre Sfantul Vasile, vorbesc despre natura omeneasca, dumnezeiasca iconomie si despre viata de apoi.

Cu putin inainte de ceasul iesirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel: "Stapane Atotputernice Doamne, Carele dai odihna trupurilor noastre prin somnul mortii pentru o vreme, Tu iara le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iarta-mi mie pacatele mele, Stapane Doamne lisuse Hristoase, si da-mi mie cu suflet curat sa ies inaintea Ta din acest trup stricacios, daruieste-mi mie ca sufletul meu fara de pacat sa se inalte, ca tamaia inaintea Ta." Dupa aceea s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, fata si inima, si si-a dat sufletul.

Troparul Sfintei Cuvioase Macrina, sora Sfantului Vasile cel Mare

Glasul 8

Intru tine, maica, cu osardie s-a mantuit cel dupa chip; ca, luand crucea, ai urmat lui Hristos; si lucrand, ai invatat sa nu se uite la trup, caci este trecator; ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura, Cuvioasa Maica Macrina, duhul tau.

Condacul Sfintei Cuvioase Macrina, sora Sfantului Vasile cel Mare

Glasul 4

Aratatu-Te-ai astazi...

Iubind din toata inima pe Dumnezeu Cel Bun, Preacuvioasa Macrina si cinstita Cruce a Acestuia pe umeri luand, cu osardie ai urmat Lui, de unde ai si aflat iertare de greseli.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Die, facatorul de minuni;
- A patru Sfinti Sihastri;
- A Sfantului Teodor, arhiepiscopul Edesei;
- Aflarea moastelor Sfantului Cuvios Serafim de Sarov.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea