Social

#14 iunie # sfantul elisei #sfantul prooroc elisei #calendar crestin #calendar crestin-ortodox #sarbatoare

Calendar crestin ortodox, 14 iunie: Sfantul Proroc Elisei

Crestinii il praznuiesc astazi pe Sfantul Proroc Elisei, agricultori si ucenic al Sfantului Ilie. Despre Sfantul Proroc Elisei se spune ca asigura belsug si sanatate celor care se roaga catre el. Afla cine a fost Sfantul Elisei si ce rugaciune trebuie sa spui in aceasta zi.

 

Cine a fost Sfantul Proroc Elisei

 Sfantul Proroc Elisei a fost agricultor. A fost chemat de Ilie, din porunca dumnezeiasca, la misiunea de proroc. Ilie i-a descoperit lui Elisei revelatia dumnezeiasca si a cerut cu lacrimi de la Dumnezeu, ca indoit sa-i dea acestuia harul prezent in el. Elisei si-a parasit casa si familia si a urmat lui Ilie. L-a urmat pe Ilie pana la inaltarea acestuia la cer, cand i-a preluat cojocul, dar si darul profetic.

De la nastere s-a aratat mare facator de minuni, pentru ca o juninca de aur din Silom, careia israelitenii ii aduceau jertfele lor, a murit in ceasul nasterii lui Elisei si a mugit asa de tare, incat glasul ei s-a auzit pana la Ierusalim.

Dumnezeu a facut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despartit apele Iordanului precum odinioara Moise despartise apele Marii Rosii; a facut dulci apele amare de la Ierihon; a umplut cu apa transeele de aparare excavate in razboiul cu Moabitenii; a inmultit untdelemnul din vasele vaduvei cea saraca; l-a inviat pe fiul femeii sunamite; a hranit o suta de oameni cu douazeci de paini mici, l-a vindecat pe Neeman, capetenia de osti de boala leprei; a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi din pricina ca acesta s-a mandrit; a orbit toata ostirea siriana, iar alta ostire a pus-o pe fuga; a prorocit multe care aveau sa se intample. A murit in jurul anului 839 i.d.H. si a fost inmormantat in Samaria, la Sevastopoli.

Troparul Sfantului Proroc Elisei

Glasul 4

Cel care a fost inger in trup, temeiul prorocilor, al doilea Inaintemergator al venirii lui Hristos, Ilie maritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, bolile goneste si pe cei leprosi curateste. Pentru aceasta si celor care-l cinstesc pe el le izvoraste tamaduiri.

Condacul Sfantului Proroc Elisei

Aparatoare Doamna...

Indoit har luand de la Duhul, proroc minunat te-ai aratat tuturor marginilor, pe cei care te lauda pe tine izbavindu-i din primejdii si daruind harul minunilor tale celor care alearga la tine cu credinta si striga: Bucura-te, prorocule minunate.

Rugaciunea Sfantului Proroc Elisei

“Sa cantam Domnului, Celui Ce a povatuit pe poporul Sau prin Marea Rosie, cantare de biruinta, ca S-a preaslavit. Sfinte Proorocule Elisei, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Bucura-te Proorocule Elisei, care te-ai aratat intocmai cu ingerii, vietuind in trup ca fiind fara de trup.

Sfinte Proorocule Elisei, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Pazindu-ti, proorocule, ochiul sufletului cel fara materie, cu raza Duhului, te-ai invrednicit a vedea cele viitoare.

Sfinte Proorocule Elisei, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Cere de la Dumnezeu, Elisei, vindecare pentru cei ce bolesc si curatire de greseli, pentru cei ce curat te lauda.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Sa cantam Domnului, Celui Ce bine a voit sa Se intrupeze fara de samanta din Fecioara, spre scaparea si izbavirea noastra, Amin.”

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
- Sfantului Metodie, patriarhul Constantinopolului;
- Sfintei Cuvioase Iulita;
- Sfantului Iustin Popovici;
- Sfantului Cuvios Nifon;
- Sfantului Sfintitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru).

Sursa foto: realitateatv.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea