Social

#11 iunie 2021 #Sfantul Apostol Bartolomeu #Sfantul Luca al Crimeei #sarbatoare mare #calendar crestin-ortodox #11 iunie #sarbatoare

Calendar crestin ortodox, 11 iunie: Sfantul Luca al Crimeei si Sfantul Apostol Bartolomeu

Este sarbatoare mare in calendarul crestin ortodox. Astazi, credinciosii ii praznuiesc pe Sfantul Luca al Crimeei si pe Sfantul Apostol Bartolomeu. Este o zi dedicata rugaciunii care ii ajuta pe cei bolnavi sa se vindece. In aceasta zi de 11 iunie, care anul acesta pica intr-o zi de vineri, este dezlegare la peste.

Cine a fost Sfantul Luca al Crimeei

Sfantul Luca al Crimeei s-a nascut in data de 27 aprilie 1877 si a trecut la cele vesnice in ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaste, izvoratoare de bun miros si tamaduitoare, se afla in orasul Sinferopol, din Crimeea.

In pofida terorii regimului bolsevic, el a refuzat in mod categoric sa faca operatii fara a avea in sala icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea si credinta lui in Iisus Hristos, el a patimit mult in temnitele comuniste.

Cuvintele episcopului Luca isi gasesc loc in medicina astazi, mai mult ca oricand: „Pentru chirurg nu trebuie sa existe cazuri, ci doar un om viu, care sufera”. In ciuda programului istovitor si a necazurilor pricinuite de autoritatile comuniste care il lipseau uneori chiar si de mancare, Sfantul Luca nu a renuntat niciodata la bunatatea si iubirea fata de aproapele. Cunostea numele bolnavilor si stabilea o legatura personala cu fiecare dintre acestia. 

In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, fiind chirurg la un spital militar, ii trimitea pe medicii tineri sa caute pacientii cu rani grave, pe care medicii ii considerau pierduti. Foile de observatie ale spitalului, precum si marturia inspectorului tuturor spitalelor militare sunt file de istorie care ne adeveresc ca multi din cei declarati fara speranta de supravietuire s-au insanatosit. 

Troparul Sfantului Luca al Crimeei

Pe lauda doctorilor si mandria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos si ocrotitorul Manastirii Dovra, pe Sfintitul Luca Doctorul sa-l laudam cu imnuri duhovnicesti si cu sfinte cantari, ca izvoraste din belsug darurile vindecarilor.

Rugaciune catre Sfantul Luca al Crimeei, facatorul de minuni, pentru cei ce sunt bolnavi

"Sfinte Ierarh marturisitor, invatatorule al adevarului si doctore fara de arginti Luca, tie plecam genunchii sufletului si ai trupului, si cazand la cinstitele si tamaduitoarele tale moaste pe tine te rugam, precum fiii pe tatal lor: auzi-ne pe noi, pacatosii, cinstite parinte, si du rugaciunea noastra la Milostivul si Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai inaintea Lui dimpreuna cu sfintii toti. Credem ca ne iubesti cu aceeasi dragoste cu care ai iubit pe fratii tai cand vietuiai in aceasta lume.

Mestesugul doctorilor stapanind, in multe randuri cu ajutorul harului suferintele celor bolnavi ai vindecat, iar dupa cinstita ta adormire Stapanul tuturor a aratat moastele tale izvor de tamaduire: ca felurite neputinte se vindeca si putere se daruieste celor ce cu evlavie le saruta si cer dumnezeiasca ta mijlocire. Pentru aceasta, ne rugam cu caldura tie, care ai primit harul tamaduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav si cumplit inviforat de suferinta cerceteaza-l si vindeca-l de neputinta ce-l stapaneste. Cu totul cinstite si preasfinte Parinte Luca, nadejde a celor bolnavi, care zac in patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) si daruieste-i vindecare, iar noua tuturor cele spre bucurie, ca si noi dimpreuna cu tine sa slavim pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, o Dumnezeire si o Imparatie, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!"

 

Cine a fost Sfantul Bartolomeu

Sfantul Bartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos. Sfantul Filip a fost martirizat de catre conducatorul cetatii, in cetatea Ierapole din Frigia. Mariami a ajuns in Licaonia, iar Sfantul Bartolomeu in Arabia, Persia si apoi in India, unde a intemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi in Armenia, unde i-a botezat pe multi, printre care si pe imparatul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui imparatului, Astiagis, a fost prins si i s-a taiat capul. Crestinii au luat trupul sfantului si l-au ingropat cu cinste intr-un sicriu de plumb. Pentru ca la sfintele lui moaste se savarseau multe minuni, paganii au luat sicriul si l-au aruncat in mare. Dar apa marii l-a purtat pana in Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, dupa o descoperire facuta in vis, a mers si l-a intampinat la marginea marii, apoi l-a luat si l-a inmormantat cu cinste in biserica. Dupa un timp, sfintele sale moaste au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

Troparul Sfantului Apostol Bartolomeu

Apostole sfinte Bartolomeu, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Cinstirea Icoanei Maicii Domnului "Axion Estin";
- Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin;
- Sfantului Mucenic Teopempt impreuna cu alti patru;
- Sf. Neanisi;
- Sfantul Varnaba.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea