Social

#10 septembrie # mari sfinti pomeniti astazi #calendar crestin #calendar crestin-ortodox #crestin ortodox #sarbatoare

Calendar crestin ortodox, 10 septembrie: 3 mari sfinti pomeniti astazi!

Astazi, 10 septembrie, biserica praznuieste trei mari sfinti. Este vorba despre Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora. Este zi de post pentru credinciosi, dar si de rugaciune.

 

Calendar ortodox 10 septembrie. Cine a fost Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora

Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora au trait in vremea imparatului Galeriu Maximian (305-311), in Bitinia. Aceste mucenitie au fost surori si s-au retras intr-o pustie pentru a se inchina deplin lui Hristos.

Datorita vietuirii lor, au primit darul facerii de minuni. Astfel, credinciosii primeau de la ele vindecare pentru diverse neputinte.

Fronton, conducatorul cetatii, auzind de faptele lor minunate, le-a chemat spre a fi judecate. Vazand cat de frumoase erau, le-a spus ca le va duce la curtea imperiala ca sa le marite cu nobili. Cand a vazut ca este refuzat, a torturat-o pana la moarte pe Minodora, iar pe surorile ei le-a aruncat in temnita. Dupa moartea acesteia le-a cerut celor doua surori sa jertfeasca idolilor. Mitrodora si Nimfodora s-au intarit si mai mult in credinta lor, cand au vazut trupul lipsit de viata al Minodorei. Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos, au fost si ele ucise. Dupa moartea lor, s-a pogorat foc din cer care a adus moartea lui Fronton si a tortionarilor sai.

Troparul Sfintelor Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora

Glasul 4

Valurile cele intreite ale chinurilor si moarte amara, pentru viata cea vesnica ati schimbat, sfintelor mucenite trei fecioare, marturisind inaintea divanurilor celor faradelege pe Treimea Cea Nezidita. Pentru aceea, cu sabia fiind taiate, urmati acum Mielului Celui injunghiat si va rugati pentru cei ce cinstesc sfintita pomenirea voastra.

Condacul Sfintelor Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Inaltat...

Chinuite fiind cu cruzime pentru Sfanta Treime, ati biruit pe vrajmasul cel mult mestesugaret, fiind alcatuite cu Duhul ca niste surori. Pentru aceea, v-ati salasluit impreuna cu cele cinci fecioare in Camara cea Cereasca, biruitoarelor; si impreuna cu ingerii stati inaintea Imparatului tuturor, bucurandu-va neincetat.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Varipsava;
- Sfintei Pulheria, imparateasa;
- Sfintilor Apostoli Apelie, Luca si Clement;
- Sfantului Petru Marturisitorul, mitropolitul Niceei.

Sursa foto: doxologia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea