Social

Cafeaua arde caloriile

O cafea neagra pe zi ne ajuta sa ne mentinem silueta? Dar ca aceasta bautura este o sursa buna de antioxidanti, care impiedica actiunea radicalilor liberi? Aceste proprietati ale cafelei au fost de­mon­strate de-a lungul timpului, primele studii despre cafea datand inca din anul 1700. “Cafeaua este o buna sursa de an­ti­oxidanti. De asemenea, cafeaua stimu­lea­za metabolismul de tip catabolic, activand arderile si marind productia de energie. Aceasta inseamna ca o cafea, doua pe zi contribuie la mentinerea greutatii in li­mite normale prin arderea caloriilor care pro­vin din grasimi. Efectul de stimulare a arderii grasimilor se datoreaza continutului de vitamina B3 . O ceasca de cafea nea­ gra furnizeaza organismului 1 miligram din aceasta vitamina”, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Fara zahar Pentru a ne ajuta sa slabim, cafeluta de dimineata nu trebuie indulcita excesiv. Ni se permite o lingurita de zahar, dar nu mai mult, daca nu putem bea cafeaua neagra, fara zahar. Cafeaua este saraca in proteine si zaharuri, contine mai mult zaharuri polimerizate, sub forma de celuloza, care nu ingrasa. Prin indulcirea excesiva este anihilat efectul de ardere a grasimilor, pentru ca apar caloriile din zahar. Cafeaua este recunoscuta pentru efectul revigorant, stimulant asupra sistemului nervos. Aceasta actiune a cafelei se datoreaza principiului activ – cafeina , care protejeaza de la distrugere serotonina si dopamina, substante care transmit mesaje de la o celula nervoasa la alta, dau senzatia de bine a organismului si mentin in stare de activitate si vigilenta cortexul. Asa se explica starea de bine, vigilenta care se instaleaza dupa ce savuram o ceasca de cafea. Studii recente au demonstrat ca viteza de transmitere a informatiilor la nivel cerebral poate creste cu ajutorul cafeinei. Un nivel scazut al serotoninei poate cauza tulburari de somn, stari depresive. Continutul de cafeina si, in consecinta, efectul stimulant depind de cafeaua pe care o alegem si de modul in care o pregatim. O ceasca de bautura aromata pregatita dintr-o lingurita de cafea macinata contine 100-115 miligrame de cafeina. Aceeasi cantitate de cafea solubila contine doar 60-70 de miligrame de cafeina. Chiar si cafeaua decofeinizata poate contine urme de cafeina – pana la 3 miligrame la o lingurita. “Multe persoane sustin ca nesul sau cafeaua solubila este mai tare decat cafeaua macinata. Depinde insa de cantitatea de cafea pe care o punem la o ceasca. Dupa cum am vazut, o lingurita de cafea macinata contine de doua ori mai multa cafeina decat o lingurita de cafea solubila”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. (continuarea in Jurnalul National) Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea