Social

Bush a autorizat practicarea torturii de catre agentii CIA

„Impotriva teroristilor trebuie folosite tehnici dure”, sustine liderul de la Casa Alba.

Desi nu a participat niciodata la respectivele intalniri, presedintele SUA, George W. Bush stia ca toti consilierii sai pentru securitate nationala au discutat si aprobat tehnicile dure din timpul interogatoriilor folosite de CIA pentru a-i face pe liderii al-Qaida sa vorbeasca.

Marturisirea a fost facuta chiar de liderul de la Casa Alba intr-un interviu acordat ABC News. „Stiam ca echipa noasta pentru securitate natinala s-a intalnit pentru a discuta pe aceasta tema. Si chiar am fost de acord”, a declarat Bush care a aparat folosirea „waterboarding” (simularea inecului): „Exista optiuni legale care autorizeaza utilizarea acestei tehnici. Si nu, nu am avut nici o problema pentru ca asa incercam sa aflam ce stia Khalid Sheikh Mohammed.

E important ca americanii sa afle cine este Khalid Sheikh Mohammed. Este persoana care a ordonat atentatele sinucigase . Adica atentatele de la 11 septembrie”, a insistat liderul american. In urma cu cateva zile, postul de televiziune ABC News dezvaluia ca principalii consilieri ai lui Bush au aprobat tehnici agresive de interogare a celor mai importanti suspecti ai al-Qaida de catre CIA. Acestia au discutat detalii ale interogatoriilor (lovirea, bruscarea, privarea de somn sau simularea inecului) in zeci de dialoguri secrete si intalniri la Casa Alba.

Consilierul pentru Securitate Nationala din perioada respectiva, Condoleezza Rice, a condus in aceasta perioada intalniri care au avut loc in sala de urgente de la Casa Alba, conform Mediafax. In afara de Rice, printre oficialii din perioada respectiva erau vicepresedintele Dick Cheney , secretarul pentru Aparare Donald Rumsfeld si secretarul de Stat Collin Powell, directorul CIA George Tenet si procurorul general John Ashcoft, potrivit informatiilor.

Tehnicile de simulare a inecului au fost denuntate de membrii Congresului , grupurile pentru apararea drepturilor omului si alte state ca forma de tortura. Presedintele Bush impreuna cu administratia sa au declarat in mod repetat ca SUA nu folosesc sau sprijina tortura.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea