Social

#cercetatori #copaci bioluminiscenti #lampi stradale #copaci luminosi #experimente stiintifice

Bulevardele viitorului: Copaci bioluminiscenti in loc de lampi stradale

Veste bomba data de cercetatorii olandezi: iluminatul stradal electric ar putea deveni o amintire, locul lampadarelor de pe strazi urmand sa fie luat de copaci bioluminiscenti. Daan Roosegaarde, un artist si cercetator din Tara Lalelelor, considera ca plantele bioluminiscente pot asigura necesarul de iluminat public pe orice artera rutiera.

Cercetarile pentru crearea unor plante bioluminiscente au demarat de mai bine de cinci ani si in Anglia, o echipa de cercetatori de la Cambridge University incercand sa combine gene recoltate de la licurici si de la cateva forme de bacterii subacvatice in sistemul genetic al plantelor.

Un prim experiment derulat in 2010 pe un esantion de bacterii E.coli a dat rezultate multumitoare. Cercetatorii au obtinut o gama de culori suficient de larga pentru a permite lectura.

Pana la a inlocui becul din casa sau de pe strada cu un copac mai avem totusi de asteptat. Nici avangardsistul Daan Roosegaarde, nici echipa de la Cambridge nu au reusit inca sa realizeze o planta bioluminiscenta. Studiile pe aceasta tema se desfasoara insa in continuare, iar regizorul James Cameron nu s-a sfiit sa foloseasca ideea in pelicula SF "Avatar".

Sursa foto: fanpop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea