Social

#ministerul finantelor #concediu fara plata #concediu #bugetar

Bugetarii nu mai pleaca in concediu fara plata

Legea privind trimiterea in concediu fara plata a bugetarilor nu va putea fi aplicata pana la sfarsitul acestui an, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat luarea unei decizii de constitutionalitate sau neconstitutionalitate pana pe 9 decembrie. In aceste conditii, Guvernul trebuie sa ia bani din alta parte pentru a echilibra balanta cheltuielilor.

Ministrul Gheorghe Pogea a declarat ieri, in urma anuntului Curtii Constitutionale ca aceasta amanare a deciziei nu mai lasa timp pentru aplicarea masurii de reducere a cheltuielilor prin trimiterea bugetarilor in concediu fara plata. Insa aceasta amanare nu inseamna numai nerespectarea unor angajamente luate fata de institutiile financiare internationale, ci si sacrificarea unor fonduri care aveau alta destinatie.

"S-ar putea taia din bugetul de bunuri si servicii, pentru ca din salarii si pensii nu se va taia. In acelasi timp, s-ar putea lua decizia, de exemplu, de a accelera cresterea accizelor. La tutun a ajuns deja la 25%. De asemenea, este foarte posibil sa se mai renunte la cheltuielile de capital, respectiv la investitii", a declarat pentru Gandul Lucian Anghel, economist-sef BCR.

Potrivit Gandul, faptul ca vacanta neplatita a bugetarilor nu mai poate fi pusa in practica inseamna insa ca Finantele trebuie sa taie 1,6 miliarde de lei de la un alt capitol de cheltuieli, in afara de cel cu salariile. Imposibilitatea de a reduce cheltuielile cu aceasta suma ar putea insemna depasirea tintei maxime admise de deficit bugetar acceptata de FMI pentru anul in curs, de 7,3%, ceea ce ar pune in pericol acordul cu Fondul, dupa cum sustine Pogea.

Oficialii de la Bucuresti au gasit si o solutie: Romania se poate imprumuta si mai mult, pentru ca tara noastra se afla la o treime din sumele pe care le-au imprumutat alte state. “E un buffer (amortizor) care ne permite sa ne imprumutam pentru a relansa cresterea, cu o singura conditie - ca imprumuturile sa fie folosite pentru investitii publice ", a declarat ministrul Pogea, citat de Gandul.

Insa aceste suplimentari ale imprumuturilor nu numai ca vor da semnale negative investitorilor, ci va aduce si costuri suplimentare deloc de neglijat. Potrivit Gandul, in primele noua luni ale acestui an Romania a platit dobanzi in valoare de peste un miliard de euro bancilor de la care a luat credite. Conform tratatului de aderare la UE, Romania nu are voie sa aiba o datorie publica mai mare de 60% din PIB.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea