Social

Bucurestiul polueaza Argesul, Dunarea si Marea Neagra, din lipsa unei statii de epurare

Capitala este cea mai mare sursa de poluare a Argesului, Dunarii, Deltei si chiar a Marii Negre. Principalul motiv pentru care toata otrava din metropola se varsa in aceste ape, prin Dambovita, este lipsa unei statii de epurare functionale, potrivit dezvaluirilor recente din presa centrala.Primele efecte ale poluarii sunt deja vizibile la nivelul intregii tarii in ceea ce priveste calitatea apelor.

In prezent, circa 80% din apele uzate ale Romaniei, provenite de la principalele surse de poluare , ajung in rauri si de aici in mare, neepurate sau insuficient epurate.

Numai anul trecut, in Dambovita, au ajuns 370.000 de metri cubi de ape uzate, in care s-au identificat peste 25.000 de tone de fosfati, 500 de tone de detergenti , o tona de cianuri. In plus, cantitatile de azot, amoniu, uree sau fosfor au depasit de pana la 40 de ori normele standardelor de calitate impuse la nivel european.

Si in ceea ce priveste calitatea apelor Marii Negre specialistii trag un semnal de alarma. Inspectorii de la Apele Romane au verificat, in urma cu cateva luni, gradul de curatenie al cursurilor de apa din toata tara. Ei sutin ca pe o scara de 1 la 5, unde 1 inseamna apa foarte curata iar 5 foarte murdara, apa din Romania se situeaza la nivelurile 2-3.

Mai mult, in presa centrala au fost publicate recent articole si imagini care arata cum apele menajere a peste 20 de localitati de coasta sunt deversate, mai mult sau mai putin epurate, in Marea Neagra. Sanatatea turistilor are de suferit, intrucat aceste ape sunt infestate de bacterii de la statii de epurare si sunt poluate de reziduuri, uneori chiar de petrolul provenit de la navele din larg.

Pana in anul 2015, calitatea apei din Romania ar trebui sa fie in conformitate cu normele Uniunii Europene. In prezent, doar 14 din cele aproape 400 de statii de epurare din tara indeplinesc criteriile de performanta impuse de Uniune.

Pentru a corespunde standardelor impuse de oficialii de la Bruxelles, Romania trebuie sa investeasca, pana in 2013, aproximativ 8,6 miliarde de euro in sectorul de epurare a apelor menajere si reziduale.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea