Social

#articolul 50 #Theresa May #efecte Brexit #Brexit #romani Marea Britanie #marea britanie

BREXIT Marea Britanie divorteaza oficial de Uniunea Europeana!

UPDATE Presedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, a primit de la ambasadorul Marii Britanii pentru Brexit scrisoarea de activare a Articolului 50, semnata, marti, de premierul britanic, Theresa May. Cele 27 de state membre si institutiile UE vor raspunde in termen de 48 de ore la aceasta notificare.

La noua luni dupa ce 51,9% dintre alegatorii britanici au votat pentru Brexit, premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Scrisoarea urmeaza sa fie inmanat miercuri lui Donald Tusk, presedintele Consiliului European, de catre ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, la ora locala 13.30 (ora Romaniei, 14.30).

Astazi, premierul Theresa May va sustine un discurs in Parlamentul de la Londra in care va confirma declansarea procedurii formale de iesire a Marii Britanii din UE.

Potrivit unor fragmente din discursul premierului britanic, Theresa May va promite ca in cursul negocierilor va “reprezenta fiecare persoana din intregul Regat Unit”, inclusiv cetatenii UE care locuiesc in Marea Britanie.

Negocierile privind iesirea din Blocul comunitar si cele referitoare la un acord comercial vor incepe la jumatatea luni mai, conform estimarilor.

In prima etapa, negocierile se vor concentra pe modul in care Marea Britanie va putea parasi Blocul comunitar. Potrivit unor surse europene, Londra va trebui sa accepte achitarea unor obligatii financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro, scrie Mediafax.

In faza a doua, Marea Britanie va trebui sa negocieze conditiile viitoarei relatii cu Uniunea Europeana. Londra spera sa mentina accesul la piata europeana post-Brexit, dar, in acest sens, Bruxellesul probabil va impune respectarea unor conditii-cheie.

Potrivit unui document oficial, strategia de nMarea Britanie ar putea obtine un acord avantajos cu UE, prin mentinerea accesului la piata comunitara (asa-numitul “Brexit flexibil”); Marea Britanie nu va mentine accesul la piata UE (asa-numitul “Brexit dur”); ori negocierile se incheie fara un acord cu Blocul comunitar, astfel ca relatiile vor intra sub incidenta reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului si ale altor tratate internationale.

Britanicii simt deja primele efecte ale Brexit: viata in Marea Britanie s-a scumpit, pe fondul devalorizarii. Taxele locale, produsele alimentare s-au scumpit. Pretul la carne s-a dublat, de  la 5,5 lire a ajuns la peste 10 lire, a transmis de la Londra, corespondentul TVR, Felix Totolici.

Sursa foto: Hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea