Social

#bors la plic #substante nocive #bors #alimentatie

Borsul la plic, otrava curata! Iata cate substante nocive contine

In urma analizarii a 13 produse de tip bors in plic, cumparate in luna august din supermarketurile din tara, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) atrage atentia asupra consumului acestui aliment.

Potrivit studiilor efectuate, produsele contin: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavina, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapita, lactoza, maltodextrina, tarate de grau, faina de grau, faina de porumb, faina de secara, zahar, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, telina deshidratata, ceapa deshidratata, frunze de patrunjel deshidratate, marar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, radacina de leustean, leustean, ardei gras rosu, pastarnac, seminte de telina, extract de leustean, zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smantana pudra, extract de rozmarin, drojdie deshidratata, tumeric, curcuma.

Dintre toate produsele analizate, toate contineau acid citric, 85% acid lactic, 77% grasime vegetala de palmier, 77% monoglutamat de sodiu, 69% lactat de calciu, 62% amidon din porumb, 23% extract de drojdie.

Citeste si: Cum sa prepari bors acasa

Monoglutamat de sodiu are efecte negative asupra sanatatii si poate produce dureri de cap, slabiciune, greata sau arsuri. Este interzis consumul monoglutamatului de sodiu gravidelor, copiilor, persoanelor cardiace si celor care sufera de hipoglicemie.

De asemenea, extractul de drojdie poate provoca alergii si afectiuni ale glandelor endocrine.

Totodata in produsele analizate au fost identificati urmatorii aditivi alimentari:

E101 – Riboflavina, E150a - Caramel simplu, E270 - Acidul lactic, E304 - Palmitat de ascorbil, E307 - Alfa tocoferol, E327 - Lactat de calciu, E330 - Acidul citric, E621 - Monoglutamat de sodiu si E635 - Ribonucleotid disodic.

„Borsul la plic este un produs lipsit de nutrienti valorosi, in timp ce borsul traditional este un aliment probiotic ce contine fermenti care regleaza microflora intestinala, bogat in vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 si B12), vitamina C si PP, in minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan si iod), calciu si oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul. Borsul traditional este un condiment usor de preparat, necostisitor si benefic pentru organism prin proprietatile sale curative. Din pacate, marii procesatori de alimente au „stricat” si acest aliment traditional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul inselator. Consumatorii trebuie ajutati sa revina la obiceiurile alimentare sanatoase.”, a precizat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea