Social

#permafrost #boli antice #dezghet #virusi #bacterii #incalzire globala

Boli antice vor reaparea din cauza incalzirii globale!

Cercetatorii trag un semnal e alarma! Incalzirea globala, care duce la topirea permafrostului va duce si la reaparitia unor boli antice. Bacterii si virusi vechi de zeci de mii de ani se gasesc in permafrost, si odata cu topirea acestuia, vor reveni la viata.

 

Este o bomba cu ceas care ameninta lumea, potrivit expertilor. Permafrostul, reprezinta solul inghetat ce acoperaa un sfert din suprafata pamantului. Acesta este inghetat de zeci de mii de ani, insa incalzirea globala va duce la topirea acestuia.

Permafrostul acopera o zona larga din Cercul Arctic si padurile boreale, insa poate fi intalnit si in Alaska, Canada si Rusia.

Topirea permafrostului nu va duce doar la eliberarea a numerosi virusi si bacterii, ci si la eliberarea de dioxid de carbon si meta, gaze cu efect de sera pentru planeta noastra. Aceste gaze s-au format din putrezirea plantelor si a animalelor, acoperite apo de un strat gros de gheata.

Un astfel de virus a fost descoperit in 2014, in permafrostul Siberian. Virusul, denumit Pithovius sibericum, a fost blocat in permafrostul Siberian timp de 30.000 de ani. Din fericire este vorba despre un virus inofensiv. Insa, printre bolile care ar putea reveni in urma topirii permafrostului se numara si o tulpina veche a variolei.

Din pacate, daca incalzirea globala nu va fi oprita, sau incetinita, pana in 2100, cea mai mare parte a permafrostului s-ar putea topi.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea