Social

#pd-l #basescu #boc #blaga #premier

Boc, Stolojan, Videanu si Blaga - posibilii premieri ai lui Basescu

Democrat-liberalii isi cauta un sef de guvern care sa le prezinte programul de guvernare. Tabara prezidentiala are cele mai mari sanse sa nominalizeze un premier.

Democrat-liberalii vor anunta public pana in data de 15 august numele persoanei pe care o vor propune pentru postul de prim-ministru, in cazul in care PD-L ar ajunge sa faca cartile pentru guvernare. Logica acestui demers vine din faptul ca liderii PD-L considera ca partidul lor va avea cele mai multe voturi in alegerile de la sfarsitul anului si prin urmare numele premierului trebuie facut public de catre ei.

„De ce sa nu vorbim noi despre premier daca in sondaje PD-L are 40 la suta ? Este clar ca premierul va fi de la noi”, ne-a declarat vicepresedintele Cezar Preda. De asemenea, presedintele PD-L Emil Boc sustine cu foarte multa siguranta ca premierul „va fi o propunere PD-L, din interiorul partidului”.

Dincolo de declaratiile pline de siguranta ale liderilor democrat-liberali, alegerea unui premier din randurile lor va fi extrem de grea in situatia de fata. Surse din partid sustin ca subiectul a incins deja imaginatia unora care isi doresc sa-si impuna vointa in partid si acest lucru ar putea duce la relansarea disputelor intre oamenii apropiati presedintelui Traian Basescu si cei care considera ca acesta ar trebui sa nu se mai amestece in problemele partidului.

Seful statului, consultat de apropiatii sai

Totodata, sursele sustin ca seful statului nu va putea fi ignorat in privinta alegerii celui in jurul caruia se va organiza campania electorala a PD-L. „ Presedintele Traian Basescu va trebui consultat deoarece este singurul care poate numi primul ministru. Nimeni din PD-L nu isi va permite riscul de a nu se consulta cu el. Traian Basescu va alege liderul PD-L care va juca rolul de premier in campania electorala din toamna si care trebuie sa ne aduca procente electorale bune”, sustin sursele care mai cred ca presedintele va numi „un om loial”.

Desi la sedinta BPN de ieri nu s-au inaintat nume ale unor membri care ar putea fi nominalizati pentru o asemenea functie, in PD-L au inceput deja sa circule variante de prim-ministri. Din tabara prezidentiala au fost inaintate deja numele prim-vicepresedintelui Theodor Sto­lojan si cel al vicepresedintului Gheorghe Flutur, iar mai nou chiar pe cel al presedintelui Emil Boc, care ar trebui sa renunte la Primaria Cluj .

Intrebat daca ar accepta o asemenea nominalizare, acesta, spre deosebire de alte momente, s-a ferit sa dea un raspuns transant. „Vom vedea. Oricine ar putea fi desemnat. Vom decide si va vom informa”, a spus Boc.

De asemenea, unii dintre lideri nu exclud varianta Monica Macovei, care a avut o relatie buna cu seful statului. In cealalta tabara se vorbeste insistent ca secretarul general Vasile Blaga este cel mai potrivit pentru aceasta functie deoarece, desi a pierdut in Capitala alegerile pentru functia de primar general, este foarte apreciat in tara si mai ales in Ardeal.

Ar mai fi si varianta Adriean Videanu, dar acesta nu mai pare dispus sa revina intr-o functie publica . Oricum ar fi, prezentarea premierului se va face intr-un spectacol electoral in care va fi lansat si programul de guvernare al PD-L.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea