Social

#betia iubirii #hormonul iubirii #oxitocina #alcool

Betia iubirii exista! Explicatia stiintifica

Oxitocina, hormonul iubirii, placerii si legaturilor sociale dintre oameni, ar avea acelasi efect asupra creierului ca alcoolul. Afrimatia este facuta de o echipa de cercetatori de la Universitatea Birmingham.

“Betia iubirii nu este doar o simpla expresie, ci este o realitate stiintifica", afirma autorii acestui studiu, publicat in prestigioasa revista medicala Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

"Am fost frapati de asemanarea incredibila (dintre efectele generate de ocitocina si alcool)", a declarat profesorul Ian Mitchell, coordonatorul studiului. Cele doua substante "vizeaza receptori diferiti din creier, care determina insa o actiune comuna asupra creierului", a adaugat Ian Mitchell.
Oxitocina stimuleaza o serie de caracteristici sociale precum altruism, generozitate si empatie si, de asemenea, ii face pe oameni sa devina mai dispusi sa aiba incredere in semenii lor.

In timp ce anumite persoane incearca sa "isi faca curaj", consumand un pahar cu alcool, pentru a-si diminua temerile si anxietatea, oxitocina pare sa determine aceleasi efecte si sa imite rezultatele generate de alcool, spun savantii britanici.

Insa alcoolul poate sa declanseze si reactii agresive, gelozie, inchidere in sine sau chiar comportamente periculoase, din cauza efectului sau dezinhibant.

O doza de alcool sau de oxitocina ar favoriza relaxarea, increderea in sine si ar creste disponibilitatea de asumare a riscurilor, cum ar fi, de exemplu, invitarea unei persoane speciale la o cina in oras.
Savantii britanici au subliniat si alte aplicatii importante ale descoperirii lor: administrarea de ocitocina copiilor autisti ar putea sa ii faca pe acestia sa devina mai sociabili.
 

Sursa foto: chacha.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea