Social

# reciclare anvelope uzate # beneficii reciclare anvelope #reciclare anvelope

Beneficiile reciclarii anvelopelor uzate

Se estimeaza ca exista mai mult de un miliard de vehicule in lume. Tinand cont de aceasta cifra, imaginati-va numarul de anvelope ce vor fi aruncate dupa ce se deterioreaza. Numai in Statele Unite, aproximativ 300 de milioane de anvelope uzate sunt aruncate in fiecare an. Unde crezi ca ajung anvelopele acestea?

Pe langa alegerea anvelopelor potrivite, tinand cont de dimensiune, volum si durabilitatea lor, nici gasirea unei solutii de a scapa de ele dupa ce se deterioreaza nu este un lucru simplu. Din fericire, reciclarea anvelopelor uzate a cunoscut in ultimii ani imbunatatiri substantiale, datorita tehnologiilor inovatoare.

Data viitoare cand veti inlocui anvelopele masinii, ganditi-va ca este important sa le reciclati pentru a contribui la protejarea mediului inconjurator. Exista posibilitatea de a le oferi unui distribuitor local de anvelope sau contacta o firma de gestionare a deseurilor din oras, aceasta detinand o viza anuala autorizatie de mediu. La randul lor, importatorii si producatorii de anvelope sunt obligati sa depuna o declaratie mediu daca desfasoara activitati de import, achizitioneaza intracomunitar sau desfasoara activitati de productie.

Beneficiile reciclarii anvelopelor uzate

Este necesar ca anvelopele uzate sa fie reciclate deoarece acestea pot avea numeroase efecte negative atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea umana. In cele mai multe cazuri, acestea sunt lasate la gropile de gunoi, unde exista riscul producerii unor incendii greu de gestionat, cu mare impact asupra aerului.

Acestea au capacitatea de a asimila gaz metan rezultat in urma descompunerii unor deseuri, rezultand o degradare a echipamentelor intalnite la groapa de gunoi, echipamente ce au scopul de a impiedica revarsarea unor substante toxice in apele subterane.

Reutilizarea cauciucului

Este important de mentionat ca reciclarea acestora implica numeroase beneficii. Anvelopele reciclate pot fi reutilizate ca inlocuitorii pentru combustibili fosili, intr-o maniera sigura si responsabila.

Se regasesc numeroase moduri de reutilizare si reciclare a anvelopelor, de la obiecte decorative in gradini, pana la cele obiecte de uz casnic. De asemenea, cauciucul reciclat poate fi folosit in numeroase domenii printre care: constructii, peisagistica, transport,  terenuri sportive etc.

Mai mult spatiu de depozitare

Datorita formei lor, anvelopele pot ocupa spatiu semnificativ in depozitele de deseuri. Cu reciclarea anvelopelor, spatiul de depozitare poate fi eficientizat. Anvelopele mari si voluminoase sunt eliminate, lasand mai mult spatiu in depozitele de deseuri pentru deseuri ce nu pot fi reciclate cu usurinta.

In plus, eliminarea anvelopelor din depozitele de deseuri poate preveni poluarea apei. Spatiul gol din anvelope contine cantitati mari de gaz metan, fapt ce provoaca ca acestea sa se umfle la suprafata. De aceea, firmele de gestionare a deseurilor si cele de reciclare iau masuri pentru a preveni descompunerea anvelopelor in sol deoarece acest proces are un impact major asupra mediului prin poluarea apelor atat la suprafata, cat si subteran.

Prevenirea bolilor cauzate de daunatori

Anvelopele vechi aruncate in curtile din spate, pe campuri goale si albiile raului nu sunt doar o priveliste neplacuta, ci servesc ca mediu prielnic pentru rozatoare, insecte sau paraziti care pot transmite boli.

La fel ca majoritatea structurilor neutilizate, cum ar fi vehiculele parasite, anvelopele uzate reprezinta mediul optim pentru rozatoare. Acestea sunt purtatoare de numeroase boli care pot fi transmise oamenilor.

Urina rozatoarelor, de exemplu, poate provoca leptospiroza sau boala Weil. Aceasta afectiune poate fi depistata prin:

●      meningita (care pune viata in pericol);

●      insuficienta renala;

●      afectarea functiilor ficatului.

Salmoneloza este o alta boala care poate fi transmisa oamenilor de rozatoare, in special atunci cand o persoana intra in contact cu excremente sau fecale de sobolani sau soareci. Alte afectiuni care pot fi transmise de la rozatoare la oameni sunt febra muscaturii de sobolan si Rickettsia.

In concluzie, anvelopele uzate reprezinta un tip de deseu ce are un impact negativ asupra mediului daca acesta nu este reciclat intr-o maniera sigura si responsabila. Cu toate acestea, ele pot fi refolosite in urma procesului de reciclare in foarte multe industrii, rezultandu-se materiale rezistente in timp.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea