Social

Becali devine loial presedintelui

Spritul a trezit euforii in Becali: Cind ma atasez de cineva, intru in lupta impotriva dusmanului sau.

Gigi Becali, creatia politica a lui Viorel Hrebenciuc, isi manifesta public sprijinul pentru Traian Basescu. Peste afacerile sale judiciare s-a asternut, intre timp, tacerea. Seful statului a denuntat o singura data iesirile lui Becali, in rest, le-a aprobat tacit. Chiar si unica delimitare de liderul PNG a durat citeva ore, parafind pacea de la Golden Blitz.

La ora asta putem vorbi despre o sustinere a presedintelui Romaniei din partea lui Gigi Becali, a declarat simbata la Tirgu-Mures finantatorul Stelei, la o reuniune a Partidului Noua Generatie. Vreau sa-l sprijin pe Basescu, pentru ca are nevoie de sprijinul popular, a adaugat autointitulatul Razboinic al lumii. Becali a gasit numai cuvinte mari la adresa sefului statului: Despre Traian Basescu pot sa spun ca este un om extraordinar, lucru pe care l-am constatat in urma discutiilor pe care le-am purtat cu el.

Becali spune ca i se alatura lui Basescu in lupta cu tilharii, pentru ca e prea multa mafie in tara noastra. Am vrut sa-l cunosc pe Basescu si m-a cistigat total. Cind ma atasez de cineva, intru in lupta impotriva dusmanului sau, a declarat liderul PNG, care a anuntat ca va candida din nou la Presedintia Romaniei. Becali a reluat criticile la adresa premierului Tariceanu, afirmind ca nu are de gind sa ceara scuze.

Recent, Becali a spus despre Tariceanu ca este VIP, adica very important papagal, iar pe George Copos l-a facut homosexual. Becali a sustinut din nou ca Tariceanu a avut obraznicia de a-i cere trei bilete la meciul Steaua-Rapid, pentru tribuna oficiala, si ca l-a refuzat.

Creatia lui Hrebenciuc

Gigi Becali este produsul politic al liderului pesedist Viorel Hrebenciuc. Atit el, cit si Hrebenciuc au recunoscut de-a lungul timpului relatia speciala dintre ei. Este un om consecvent in idei si principii, spunea Hrebenciuc, in 2004, despre prietenul sau.

El nu excludea atunci posibilitatea ca Gigi Becali sa candideze pe listele PSD in cazul in care s-ar fi organizat vot uninominal pentru Parlament. becali si hrebenciuc sint foarte buni prieteni, cei doi fiind vazuti impreuna in loja oficiala la mai toate meciurile Stelei. La alegerile din 2000, sfatuit se pare de Hrebenciuc, Gigi Becali a candidat pentru Parlament pe listele Ligii Comunitatii Italiene din Romania, el pierzind la o diferenta de 4.000 de voturi in favoarea Ileanei Stana-Ionescu. (Cristian Sutu)

Populism si izolare politica

Analistul politic Cristian Pirvulescu este de parere ca apropierea dintre Traian Basescu si Gigi Becali este una contextuala, fara nici o baza ideologica. Apropierea insa il legitimeaza pe Gigi Becali. Preluind mesajele lui Basescu si vorbind, de exemplu, despre grupurile de interese din jurul PNL, Gigi Becali devine purtatorul de cuvint al presedintelui Basescu, sustine Pirvulescu. El spune ca avem de-a face cu o relatie politica din care au de cistigat ambii actori - Becali cistiga legitimitate, iar Basescu, popularitate. In opinia analistului politic, Traian Basescu si PD sint izolati politic, iar din apropierea cu Becali ei urmind a cistiga publicul destul de numeros care este nemultumit, depolitizat, dar care in mod inevitabil urmareste meciurile de fotbal. Totodata, Pirvulescu spune ca exista si un revers: simpatizantii lui Basescu, care nu urmaresc meciurile de fotbal, se pot simti descumpaniti.

Gigi face poteca la Parchet

In ultimii ani, Gigi Becali a fost implicat in mai multe cazuri de incalcare a legii. In iulie anul trecut, Becali a fost pus sub acuzare de catre Parchetul Militar, alaturi de fostul ministru al Armatei Victor Babiuc si de citiva ofiteri, pentru o afacere cu terenuri facuta in 1999.

In acel an, Becali a schimbat un teren de 21,5 hectare, din Stefanestii de Jos Ilfov, cu unul apartinind Armatei, cu o suprafata de 20,9 hectare si aflat in Baneasa. Procurorii sustin ca, din acest schimb, Armata a pierdut 3,3 milioane de dolari aceasta fiind diferenta de valoare, la pretul pietei, dintre cele doua terenuri.

Tot in vara lui 2005, la sesizarea Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, IGP a inceput o ancheta asupra afacerilor derulate de Gigi Becali si varul sau, Victor Becali. Surse judiciare afirmau atunci ca cei doi sint suspectati ca au spalat 200 de miliarde de lei prin intermediul unor firme pe care le controleaza.

Becali a fost audiat ca martor in cazul fratilor Nutu si Sile Camataru (Ion si Vasile Balint), cunoscuti capi ai lumii interlope, arestati in 2004 pentru proxenetism, tilharie, santaj si inselaciune. Desi initial a negat ca-i cunoaste pe Camatari, Becali a recunoscut ulterior, la Realitatea TV, ca a imprumutat bani de la Nutu Camataru .

Ultimul scandal cu implicatii juridice, in care a fost implicat Becali, s-a consumat in toamna lui 2005. Sebastian Bodu , seful ANAF, a incercat sa-i puna sechestru pe avere pentru ca Steaua datora 13 milioane de euro la bugetul statului. Justitia nu a permis sechestrul, dar Becali trebuie sa plateasca datoria.
Basescu sugereaza ca n-a condus baut

Seful statului a sugerat ca nu s-ar fi urcat baut la volan dupa spritul de la Golden Blitz, desi n-a spus-o clar.

Intrebat daca regreta ca, dupa spritul alaturi de finantatorul Stelei, s-a urcat baut la volan, Basescu a evitat un raspuns direct: Astea fac parte din exagerarile dumneavoastra si cred ca nu are rost sa le comentez. El a lasat sa se inteleaga ca, daca ar fi fost baut, nu s-ar fi urcat la volan pentru ca avea, la dispozitie, mai multi ofiteri SPP: Cum credeti ca, avind atitia oameni care puteau sa se urce la volan, o faceam daca ar fi fost real ceea ce spuneti?!.

Acestea au fost primele reactii oficiale legate de episodul de la Golden Blitz, pe care seful statului le-a avut simbata la Tulcea, dupa o scurta vizita in zonele inundate. Basescu a pozat apoi in omul obisnuit: Consider ca sint un om care are dreptul sa se bucure. Probabil ca trebuie ales modul in care o faci, dar imi este foarte greu ca atunci cind ma bucur sa ma bucur singur, inchis la Cotroceni. A reluat apoi ideea, afirmind: Eu sint unul dintre cele 22 de milioane de romani. Face parte si presedintele din cele 22 de milioane. Dupa ce initial refuzase sa mearga la meci din pricina jignirilor aduse de Becali lui Tariceanu, seful statului a sarbatorit la Golden Blitz victoria stelistilor in compania lui Becali.

Presa a surprins imagini cu Traian Basescu inchinind pahare cu Gigi Becali, dupa care presedintele a plecat de la restaurant la volanul propriului autoturism. Legislatia rutiera interzice condusul autovehiculelor sub influenta alcoolului, indiferent de cantitatea consumata.

PSD vineaza permisul presedintelui

Basescu sa se autodenunte sau politia sa-i suspende permisul. Asa au cerut ieri pesedistii, ca urmare a mai multor materiale de presa care remarcau faptul ca presedintele Romaniei s-a urcat la volan dupa ce a baut joi noapte. Mircea Lazar, consilierul politic al lui Mircea Geoana, a declarat ieri ca, prin acest gest, Basescu a adus o grava ofensa institutiei prezidentiale.

Traian Basescu este duplicitar si labil. Nu spune ce gindeste. Nu crede in ceea ce spune. Nu este consecvent cu actiunile si deciziile sale. Dupa ce a lansat campania nationala pentru prevenirea accidentelor rutiere, Basescu nu are nici o rezerva in a se urca la volan sub influenta alcoolului, a mai afirmat Lazar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea