Social

#bebelus moarte cerebrala #sindrom uremic sever #spitalul marie curie

Bebelus in moarte cerebrala “din cauza fructelor”

O fetita in varsta de doar 11 luni, din Ramnicu Valcea, se afla in moarte cerebrala “din cauza fructelor cumparate din comert”, dupa cum sustine mama sa. Medicii spun ca vinovata pentru tragedie este ignorarea regulilor de igiena!


Elena Teodora are 11 luni si a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “Maria Sklodowska Curie" din Bucuresti cu sindrom uremic sever. In prezent, fetita se afla in moarte cerebrala, fiind ventilata mecanic.

Cazul ei a devenit viral pe Facebook, dupa ce mama ei a postat urmatorul mesaj pe reteaua de socializare: "Din nefericire, ingerasul meu de numai 11 luni se afla in moarte cerebrala, asta datorita fructelor cumparate din comert (mere, avocado, banane, caise, nectarine)... ajungand la enterocolita acuta urmata de sindrom uremic sever, care ataca pe rand toate organele. Azi 10 iulie 2015, aici, in Bucuresti, la spitalul Budimex vine al 4-lea caz din Rm. Valcea. Aveti grija de sufletele voastre. ingerasul meu nu a avut putere sa lupte. Share".

In doar patru zile, mesajul postat pe Facebook de Cristina Stancu, mama fetitei, a strans peste 22.780 de share-uri.

Igiena, bat-o vina!

Medicii spun insa ca boala de care sufera fetita nu este provocata de fructele din comert.

"Sindromul hemolitic uremic nu apare din cauza fructelor. Sindromul poate fi declansat de un microb care se transmite prin maini murdare, prin apa, prin fructe, prin carne, in special netratata termic. Acest sindrom are foarte multe modalitati de diseminare si pentru a-l preveni sunt reguli generale de igiena si de spalat al fructelor, asa ca nu poti sa spui ca provine din fructe", a explicat, pentru B365.ro, sefa UPU - medic primar doctor Denis Stanescu.

Cum se manifesta

"In primul rand apare insuficienta renala - copilul nu mai urineaza. Pe locul doi apar manifestari ale trombocitopeniei, apar tot felul de pete si vanatai pe copil si apoi apare o valoare marcata prin anemia hemolitica. Insuficienta renala acuta, tromobocitopenia cu manifestarile ei si anemia hemolitica formeaza practic triada de sindrom hemolitic uremic", a explicat medicul de la Spitalul "Marie Curie".

"Sunt si cauze neinfectioase ale sindromului hemolitic uremic. Asta este ce se poate dovedi, dar nu in toate cazurile se dovedeste. Sunt si cazuri de sindrom hemolitic uremic la copii de cauza idiopatica, care practic sunt fara cauza aparenta, si nu apare sindromul acela prodromal cu diaree si cu aspect de infectie bacteriana digestiva", a mai spus medicul primar doctor Denis Stanescu.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea