Social

#regim semoprezidential #modificare constitutie #raport comisie constitutie #traian băsescu

Basescu vrea regim semiprezidential si Parlament unicameral

Presedintele Traian Basescu a declarat, cu ocazia prezentarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru analizarea Constitutiei ca, optiunea sa personala este pentru un regim semiprezidential dar ca atat cetatenii cat si formatiunile politice vor putea fi in masura sa aleaga din diferitele solutii propuse in cadrul raportului.

"Eu am ales pornind de la o viziune despre ceea ce trebuie sa fie Romania", a declarat seful statului, precizand ca "nu exista o garantie mai solida pentru libertatea si siguranta unui cetatean decat o Constitutie solida".

"Optiunea mea este inradacinata insa in raport", a mai spus seful statului, in viziunea caruia este absoluta nevoie de clarificarea regimului politic din Romania.

"Cea mai buna solutie pentru Romania este un regim semiprezidential", a spus Traian Basescu, explicand ca nu crede ca tara are nevoie de un regim prezidential si nici de un regim parlamentar, care nu ar exprima optiunea natiunii noastre.

"Nu cred ca romanii ar accepta sa isi piarda dreptul de a-si alege presedintele", a mai spus seful statului.

Traian Basescu a declarat ca si-ar fi dorit ca momentul acesta sa fi venit mult mai devreme si a precizat ca avem nevoie de o Constitutie care sa "nu ne impinga in conflicte".

"Este important momentul de astazi. Imi pare bine ca se intampla si mi-as fi dorit sa vina mai repede. Dupa alegerile din 2004 am cerut partidelor politice o reflectie constitutionala. Motivul a fost unul singur si, din nefericire, confirmat in ultimii ani. Este vorba despre faptul ca in loc sa fie un mecanism util pentru deblocarea crizelor, Constitutia noastra a produs disfunctionalitati in institutiile de stat", a precizat Basescu.

Acesta a criticat faptul ca partidele au amanat momentul "reflectiei". "Avem nevoie de o Constitutie care sa nu ne impinga in conflicte, ci dimpotriva, sa ne scoata, pentru ca orice conflict costa energie si timp", a spus seful statului.

Zece solutii

Dintre solutiile prezentate in raport, Traian Basescu a ales zece: adoptarea unui regim semiprezidential coerent, definirea mecanismelor dizolvarii Legislativului, un sistem unicameral, eliminarea oricarui privilegiu al alesilor care comit fapte penale, limitarea drastica a reglementarii prin ordonante, un decupaj administrativ cu 9-12 judete sau regiuni si o autonomie locala veritabila, recrediblizarea Curtii constitutionale, introducerea referendumului obligatoriu, regandirea rolului si structurii CSM, definirea clara a tuturor drepturilor cetatenilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, daca Guvernul ii va propune revizuirea Constitutiei , el o va initia, sustinand ca amendarea textului fundamental nu trebuie sa fie "pripita", dar nici amanata " sine die ".

"Daca, potrivit articolului 150, Guvernul imi va propune revizuirea Constitutiei eu o voi initia. Nu exclud, desigur, posibilitatea ca initiativa sa vina de la o patrime din deputati sau senatori ori de la 500.000 de cetateni", a spus seful statului dupa prezentarea raportului intitulat "Pentru consolidarea statului de drept" si elaborat de Comisia Prezidentiala de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea