Social

Basescu si Scheele stau cu lupa pe magistrati

Reforma rapida in Justitie sau integrare europeana abia in 2008. Acesta este mesajul pe care presedintele Basescu l-a transmis magistratilor de Ziua Justitiei. Monica Macovei le-a urat magistratilor independenta.
Duminica seara, aproximativ 200 de judecatori si procurori din toata tara - majoritatea sefi de instante si de parchete - s-au intilnit la Palatul Snagov pentru a sarbatori Ziua Justitiei. Atmosfera nu a fost insa chiar una de sarbatoare. Prezent la manifestare, presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a avertizat pe magistrati ca sint responsabili pentru esecul sau succesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007, avind in vedere ca Justitia este de departe sectorul-problema al integrarii, dar si singurul pe care guvernul nu poate actiona. El s-a referit la o pre-evaluare facuta de expertii UE in urma cu doua-trei saptamini, din care a rezultat ca Romania nu a reusit deocamdata sa rezolve cele doua probleme-cheie ale integrarii: reforma justitiei si concurenta.

Pledoarie pentru reforma Macovei

Daca nu se schimba lucrurile rapid pina in luna octombrie, Justitia nu va trece cu un calificativ acceptabil raportul de tara. Pe umerii dumneavoastra, din punct de vedere profesional, si pe ai mei, din punct de vedere politic, va apasa esecul intrarii Romaniei in UE in 2007, a mai spus Basescu, referindu-se apoi in mod direct la noul pachet de legi privind Justitia si proprietatea, blocat la Curtea Constitutionala. Aceste modificari au fost discutate cu expertii europeni si s-au facut pentru a se crea premisele unui raport acceptabil pe Justitie in toamna, a afirmat presedintele Romaniei. El a adaugat ca, daca lucrurile nu se schimba, raportul de tara va nota esecurile procesului de integrare.

Apelul lui Scheele

Imediat dupa Basescu, a luat cuvintul seful Delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele, care i-a incurajat pe magistrati sa accepte reforma. Ma bucur ca, dupa aprobarea noului pachet legislativ de catre Parlament, exista premisele unei reforme profunde. As vrea sa cred ca sistemul judiciar are resursele si vointa de a se angaja in acest proces complex de reforma, a declarat ambasadorul european. Despre necesitatea aplicarii rapide a reformelor a vorbit si ministrul Justitiei, Monica Macovei, iar procurorul general Ilie Botos a recunoscut ca, desi s-au creat structuri specializate pentru lupta impotriva coruptiei, rezultatele nu au fost pina acum cele asteptate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea