Social

#parlament #dizolvare #premier #suspendare #dan voiculescu #traian băsescu

Basescu: Se pregateste suspendarea mea

Alegerile se apropie cu pasi repezi si problema noului premier si a noului Guvern bantuie noptile politicienilor, dar si pe cele ale presedintelui Traian Basescu.

Astfel, seful statului a declarat, luni seara, ca stie ca i se pregateste suspendarea dupa alegerile parlamentare daca nu numeste un premier pe care-l doresc anumiti lideri politici , dar nu va mai accepta o " lovitura de stat ". "Cei care o pregatesc sunt aceeasi echipa: Voiculescu, Hrebenciuc, Geoana, Tariceanu. Stiu acest lucru de doua luni. Daca dupa alegeri nu pun un premier stabilit de ei, presedintele o sa fie suspendat pe motive constitutionale. Cert este, va asigur, ca nu se mai poate, pentru ca nu voi mai tolera o lovitura de stat", a declarat Traian Basescu, la B1Tv. Presedintele a adaugat ca cei care doresc o noua suspendare a sa s-au intalnit deja sa stabileasca acest lucru si a spus ca nu ar fi abordat acest subiect, daca presedintele de onoare al PC Dan Voiculescu nu s-ar fi referit la aceasta posibilitate. Traian Basescu a amintit ca prevederile constitutionale ii permit sa desemneze un premier pe care il agreaza, nu pe care il impune un partid politic. "Ce se greseste fundamental este inducerea ideii ca presedintele negociaza majoritatea. Presedintele desemneaza un prim-ministru, iar primul ministru desemnat isi negociaza Guvernul. Nu presedintele negociaza cu Hrebenciuc, nici cu Geoana, nici cu Voiculescu. Nici cand este un partid cu 51% , presedintele nu este obligat sa desemneze numele propus (ca premier, n.red.). Ceea ce nu inseamna ca nu am luat masurile legale sa nu se petreaca o lovitura de stat in Romania", a mai spus Basescu. Intrebat care sunt aceste masuri legale, presedintele a spus ca este vorba de posibilitatea de atacare a hotararii de suspendare aprobate de Parlament la Curtea Constitutionala. "Daca prima data nu am creat un conflict intre institutia prezidentiala si Parlament, am acceptat hotararea Parlamentului, de data aceasta mergem la CCR cu aceasta hotarare pentru ca este un conflict intre institutii", a explicat Traian Basescu. Presedintele a spus ca nu se va sfii sa atace hotararea de suspendare, daca se va ajunge in aceasta situatie. "Acum nu-i mai las, sunt instrumente de atac ale hotararii Parlamentului. Adica, dupa ce Parlamentul voteaza, in frunte cu Voiculescu si Geoana, nu plec de la Cotroceni. Iau hotararea si o atac la CCR", a promis Traian Basescu. Parlamentul poate fi dizolvat Basescu a mai explicat ca, potrivit Constitutiei, atunci cand presedintele Romaniei desemneaza viitorul premier, Parlamentul este obligat sa valideze decretul. In caz contrar, seful statului are dreptul sa dizolve Parlamentul. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea