Social

Basescu recunoaste ca a vrut sa-l sacrifice pe Tariceanu

Seful statului, Traian Basescu, vede in continuare ca pe o "pierdere" neorganizarea alegerilor anticipate in vara. "Momentul optim pentru organizarea alegerilor anticipate s-a pierdut. Eu am vorbit de alegeri anticipate la doua saptamani dupa ce am fost ales", a declarat ieri Traian Basescu, intr-un interviu acordat BBC. El a insistat asupra faptului ca a vrut demisia Guvernului Tariceanu nu pentru ca acesta ar fi fost incompetent, ci pentru a putea permite organizarea anticipatelor. "Ce s-a intamplat in Parlament a dovedit ca echilibrul de forte de acolo este de natura sa-i blocheze activitatea. Dar acum acest moment a fost pierdut, suntem in perioada de sase luni dintre cele doua rapoarte ale Comisiei Europene, cand se va decide daca se aplica sau nu clauza de salvgardare ."

In interviul acordat BBC Traian Basescu nu mai conteneste cu laudele la adresa Guvernului Tariceanu, plecand de la raportul de monitorizare al Comisiei Europene. "Este guvernul care a reusit sa scoata Romania din groapa. Acest guvern a tractat evolutia pozitiva a Romaniei si ati vazut probabil ca si Raportul de tara mentioneaza progresele neprevazut de mari facute de Romania".

Se pare ca Basescu a uitat perioada in care facea declaratii ce lasau sa se inteleaga ca premierul Tariceanu ar fi doar o simpla marioneta. Una din aceste declaratii a fost facuta in martie 2005, cand Basescu afirma la un post de televiziune ca "Theodor Stolojan este oricand un excelent portdrapel al Aliantei".

Declaratia sa zdruncina pozitia de premier, dar si de presedinte al PNL, a lui Calin Popescu-Tariceanu. Si mai recent, dupa inundatiile din septembrie, presedintele Basescu nu a ratat ocazia sa mai traga un bobarnac Guvernului Tariceanu, afirmand ca "Guvernul a alocat resurse materiale, dar am senzatia ca s-a diminuat putin interesul. Sper ca in zilele urmatoare ministrii sa sara in elicopter si sa se deplaseze in zonele afectate de inundatii".


Seful statului evita un raspuns transant

Totusi, Traian Basescu a evitat sa dea un raspuns transant cu privire la renuntarea definitiva la ideea alegerilor anticipate. Intrebat direct daca va repune aceasta idee pe tapet in perioada urmatoare, tinand cont de faptul ca a fost publicat raportul de monitorizare, Basescu a declarat evaziv: "Mi se pare prematur sa ma pronunt asupra subiectului. N-as vrea acum sa dau ocazia unor dezbateri sterile fara efect imediat...". El a lasat, insa, sa se inteleaga ca nu va mai ridica problema alegerilor anticipate cel putin pana in aprilie: "In acest moment, nimic nu mai poate fi prioritar, nici macar realizarea unei majoritati parlamentare, in raport cu pregatirea in vederea unei bune evaluari in aprilie".

In privinta schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Basescu consiera ca nimic nu mai impiedica acum acest lucru, in urma amendarii regulamentelor Parlamentului. "Asa cum pentru presedintele Romaniei exista procedura de intrerupere a mandatului, prin vointa electoratului, si pentru presedintii celor doua Camere trebuie sa existe procedura de revocare . Ei ar fi singurii care, afirma ei, sunt singurii de neschimbat in tara asta", a declarat la BBC presedintele Basescu.


Vize pentru moldoveni la intrarea in Romania

In acelasi interviu acordat BBC, Traian Basescu a anuntat ca problema securizarii frontierelor, ridicata de Comisia Europeana in raportul de monitorizare, impune introducerea, inainte de ianuarie 2007, a vizelor de intrare in Romania pentru cetatenii Republicii Moldova. "Vizele vor fi introduse intr-o modalitate asimetrica: cetatenii Romaniei vor calatori fara viza in Republica Moldova, cetatenii Republicii Moldova vor veni cu viza in Romania, dar va trebui sa discutam si la Comisia Europeana, mai ales dupa raportul din aprilie 2006, sa gasim o modalitate de a nu face un calvar intrarea romanilor de peste Prut in Romania", a incheiat Traian Basescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea